Fontos dolgokat ígért Kína, szárnyalnak a részvénypiacok

Kedvező tőkepiaci lépéseket, még az első negyedévben költségvetési élénkítést, sőt jegybanki élénkítést ígért a szerdai ázsiai kereskedés végéhez közeledve a kínai miniszterelnök-helyettes, amelynek hatására a keddi zuhanást ma hatalmas emelkedés követte a kínai részvénypiacokon.

 kínai jegybank PBOC

Liu He többek között azt hangsúlyozta, hogy a kormány még a negyedév vége előtt olyan költségvetési lépéseket tesz, amelyek élénkítik a gazdaságot, emellett a jegybanknak is olyan lépéseket kell tennie, amelyek hasonló hatással járnak – tudósított a Reuters.

Azt is ígérte, hogy a kormány erőteljes lépéseket tesz az ingatlanpiaci feszültségek enyhítésére, és az egyik legfontosabb ígérete az volt, hogy minden olyan lépést, amely komoly kihatással lenne a tőkepiacokra, előzetesen szorosan egyeztetni kell a pénzügyi hatóságokkal, hogy a stabilitás fennmaradhasson. Azt is hangsúlyozta, hogy a kínai kormány ösztönzi a hosszú távú külföldi részvénybefektetők vásárlásait, a platformgazdaság folyamatos és egészséges fejlődését pedig szintén támogatják.

Az üzenetek összességében nagy ralit váltottak ki szerdán a kereskedés végéhez közeledve a kínai részvénypiacon (csaknem 9%-os pluszt mutat most a Hang Seng index), ami azután történt, hogy a koronavírus-szigorítások miatt kedden komoly esést szenvedtek el az indexek.

Forrás: Portfolio