Feldarabolnák Európa legnagyobb bankját

Az HSBC Holdings legnagyobb részvényese, a Ping An kínai biztosítási óriás a londoni székhelyű bank feldarabolását javasolja a megtérülés javítása érdekében – számolt be a Reuters. 

 hsbc_shutter

A hírügynökség helyzetet jól ismerő forrásai pénteken azt nyilatkozták, hogy a Ping An felszólította a HSBC-t, hogy vizsgálja meg az átalakulási lehetőségeket, beleértve az ázsiai üzletág leválasztását, ahonnan az adózás előtti nyeresége kétharmada származik, illetve vizsgáljon meg más lépéseket is az értékeltség növelése érdekében.

A HSBC részvényei 1,85%-kal emelkedtek ma a hongkongi kereskedésben.

“Az, hogy Ázsia adja a HSBC bevételeinek többségét, azt sugallja, hogy a leválasztás logikus lehet, de ezt ellensúlyozni kell azzal a ténnyel, hogy ennek jelentős része a HSBC globális jelenlétének eredménye, amellyel hidat képez Kelet és Nyugat között” – elemezte a javaslatot Justin Tang, a United First Partners befektetési tanácsadó cég ázsiai kutatásainak vezetője.

“Nem gondoljuk, hogy a konstruktív részvényesi szerepvállalás rossz hatással lehet a részvényárfolyamra” – írták a UBS elemzői pénteki jelentésükben. Megjegyezték azonban, hogy a potenciálisan nagy szerkezetátalakítási költségek, az alacsonyabb hálózati bevételek, a méretgazdaságossági előnyök csökkenéséből adódó magasabb szétválás utáni költségek és a brit belföldi bankok alacsony értékeltsége együttesen felemésztené egy esetleges szétválás értékteremtő hatását.

Európa legnagyobb bankja nem kommentálta a Ping An javaslatát, de egy nyilatkozatban megvédte általános stratégiáját, mondván, hogy úgy véli, hogy a megfelelő stratégiát követi, és annak végrehajtására összpontosít. Noel Quinn vezérigazgató milliárdokat fektetett az ázsiai piacukba a növekedés előmozdítása érdekében, a vagyonkezelésre összpontosítva, és globális vezetőket is áthelyezett oda.

A Ping An a Refinitiv adatai szerint február 11-én 8,23%-os részesedéssel rendelkezett a bankóriásban. Először 2017 végén szerzett 5%-os részesedést a HSBC-ben, és a HSBC részvényei azóta 35%-ot estek. A 2020 szeptemberi mélypont óta viszont 80%-os emelkedés látható a bank hongkongi árfolyamában.

A HSBC a múlt hónapban elvetette idei részvény-visszavásárlási terveit, miután váratlanul tőkehiányról számolt be a növekvő infláció, a geopolitikai feszültségek és a gazdaság gyengélkedése miatt. A korábbi 10%-12%-os tőkearányos megtérülésre vonatkozó cél helyett középtávon 10%-os megtérülésre törekszik a társaság.

Forrás: Portfolio