Ezzel a módszerrel élénkítené a kínai gazdaságot az ország pénzügyminisztere

Kína frissen kinevezett pénzügyminisztere, Lan Foan a Hszinhuának adott interjújában bejelentette, hogy a gazdaság élénkítésének részeként az ország fel fogja gyorsítani az államkötvények kibocsátását és felhasználását.

Az új pénzügyminiszter kijelentette, hogy Kína módszeresen halad előre a helyi önkormányzatok adósságkockázatainak megoldása felé. Kinevezésére egy olyan időszakban kerül sor, amikor Peking gazdaságának fellendítése érdekében a nagyobb adósságtól és állami kiadásoktól sem riad vissza.

A múlt hónapban Kína legfelsőbb parlamenti testülete jóváhagyta 1000 milliárd jüan (140 milliárd dollár) értékben államkötvények kibocsátását a negyedik negyedévben. Az ezekből befolyó összeget az év eleji áradások sújtotta területek újjáépítésére fogják fordítani.

Kína gazdasága a vártnál gyorsabban növekedett a harmadik negyedévben, ami növeli annak valószínűségét, hogy Peking eléri az 5% körüli éves növekedési célját. A kihívások azonban továbbra is fennállnak, mivel az ország egy egyre mélyülő ingatlanválsággal küzd, a magánvállalatok pedig az alacsony bizalmi szint miatt továbbra is ódzkodnak a beruházástól.

A 61 éves Lan Foan múlt hónapban lett pénzügyminiszter. Ezt a tisztséget megelőzően szeptember óta a kommunista párt vezetője volt a pénzügyminisztériumban, Liu Kun utódjaként, aki 2018 óta töltötte be ezt a pozíciót. A pénzügyminisztériumi megbízatása előtt Lan az észak-kínai Shanxi tartomány pártfőnöke volt.

Forrás: Portfolio