Ez 2022: Robotok adják egymásnak a pekingi olimpiai lángot

Szerdán reggel elindult a járvány miatt alaposan lerövidített, mindössze három napig tartó olimpiai fáklyafutás Pekingben. A lezárások miatt nézők sem lehetnek a fővárosból az olimpiai versenyhelyszíneket és a Nagy Falat érintő útvonal mentén, írja az MTI. A nyitóceremónia pénteken lesz.

BEIJING, CHINA - FEBRUARY 2: Former World Speed Skating Champion Luo Zhihuan, left, of China lights the torch of Chinese Astronaut Jing Haipeng after running the first leg during the launch ceremony for the Beijing 2022 Winter Olympics Torch Relay in front of the Olympic Tower outside of the closed loop bubble on February 2, 2022 at Olympic Park in Beijing, China. The games are set to open on February 4th. (Photo by Kevin Frayer/Getty Images)

A váltófutásban közel 1200-an vesznek részt, többek között egészségügyi dolgozók, a tudományok, az oktatás és a kultúra területéről érkezők, valamint lesz – a fáklyafutás történetében először – robotok közötti váltás is, mégpedig a pekingi olimpiai park közelében, a Jungting-folyónál kétéltű és víz alatti gépek segítségével.

Az olimpiai láng tavaly október 20-án érkezett meg Kínába, és ezzel Peking lett az első város, amely fogadhatta a nyári (2008) és téli (2022) játékok lángját is. A legfiatalabb fáklyavivő 14, a legidősebb 86 éves, és több mint húsz országból érkeznek a váltó résztvevői.

Forrás: MTI