Évekig a konyhájában tartott egy vázát – most kiderült: 67 millió forintot is érhet

Az értékes vázát még Csien-lung kínai császár számára készítették.

Egy angliai konyhából került elő a Csing-dinasztia korából származó ősi kínai váza, amely szakértők szerint akár 150 ezer fontot (67 millió forintot) is érhet. A ritka festett vázát az 1735 és 1796 között uralkodó Csien-Iung kínai császár  számára készítették. A vázát az 1980-as években egy brit sebész vette meg néhány száz fontért. Később odaadta a fiának, aki nem sejtve, hogy milyen értékes, a konyhájában tartotta.


Az értékes, ősi kínai váza

A 60 centiméter magas, élénk kék alapon arany és ezüst színnel díszített váza talapzatán a Csien-lung-korszak jellegzetes hatkarakteres jele látható. A dél-angliai Berkshire-ben található Dreweatts aukciósház  becslése szerint a váza a május 18-i aukción 110-150 ezer font közötti áron mehet el.

Mark Newstead, a Dreweatts ázsiai műkincsekkel foglalkozó tanácsadója elmondta, hogy a vázát a kilencvenes évek végén látta először, amikor ebédmeghívást kapott a feleségével egy ismerősétől a házba, ahol az értékes darab egy fülkében állt a konyhaasztal mögött. Akkoriban még európai porcelánokkal foglalkozott, de rögtön sejtette, hogy különleges darabról van szó. Alaposabban azonban csak pár évvel később tanulmányozta, amikor megint a házba látogatott. Akkoriban már a szalonban állt, egy mahagóni asztalon, de még 20 év telt el, míg most végül az eladása mellett döntöttek a tulajdonosok.

Forrás: MTI