Elektromos autóval támad a Xiaomi: ezt nem láttuk jönni a mobilgyártótól

A Xiaomi, Kína ötödik legnagyobb okostelefon-gyártója, bejelentette, hogy még ebben a hónapban megkezdi első elektromos járműve, az SU7 modell szállítását. Ezzel erős versenybe szállva a világ legnagyobb autópiacán, miközben országszerte 59 üzletben kezdik el a megrendelések felvételét – írta a Reuters. 

A Xiaomi, amely Kína ötödik legnagyobb okostelefon-gyártója, bejelentette, hogy hamarosan piacra dobja első elektromos járművét, az SU7 modellt. A vállalat ebben a hónapban kezdi meg a szállítást, és egy március 28-i eseményen fogja közzétenni az autó árát. A Xiaomi részvényei a bejelentés hatására 7%-kal emelkedtek.

Kína elektromos járművek (EV) iránti kereslete folyamatosan növekszik, január és február között 18%-os emelkedést mutatott. Ez az év egészére várt 21%-os növekedéshez képest csak csekély elmaradást jelent. A piacvezető BYD által vezetett árcsökkentések új lehetőségeket nyitnak a fogyasztók számára.

A Xiaomi SU7 modellje “szuper elektromos motor” technológiát használ, ami gyorsabb gyorsulást tesz lehetővé, mint a Tesla és a Porsche EV modellek.

Az autó operációs rendszere kompatibilis lesz a Xiaomi okostelefonjaival és más elektronikus eszközeivel, ami vonzóvá teheti azt a márka meglévő ügyfelei számára. Az okostelefonok iránti stagnáló kereslet miatt a Xiaomi törekszik arra, hogy diverzifikálja tevékenységét az elektromos járművek felé. Ezt a stratégiát először 2021-ben jelentette be. Az autókat a BAIC Group egyik egységében fogják gyártani Pekingben, a tervezett kapacitás évi 200 000 darab.

A vállalat ígéretet tett arra, hogy egy évtized alatt 10 milliárd dollárt fektet be az autóiparba. A Xiaomi azon kevés új szereplő között van a kínai EV-piacon, amelyek megkapták a hatóságok jóváhagyását. Ez fontos lépés annak fényében, hogy a hatóságok korábban vonakodtak tovább növelni az EV-k kínai piacának túlkínálatát.

Forrás: Pénzcentrum