Együtt próbálja megoldani a világ problémáit Biden és Hszi

Az indonéziai Bali szigetén a G20-csúcs előtt találkozik egymással először élőben Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai államfő. Mielőtt elvonultak hosszabb zárt ajtók mögötti beszélgetésre, fontos dolgok kerültek szóba a felek között.
Amint arról korábban beszámoltunk, ma találkozik először élőben az amerikai és a kínai államfő.

Joe Biden és Hszi Csin-ping utoljára öt évvel ezelőtt a davosi csúcson találkozott egymással, amikor Biden még nem volt elnök.

Hszi a mostani találkozó elején Biden elnökhöz intézett első mondataiban arra hívta fel a figyelmet, hogy

Jelenleg az Egyesült Államok és Kína kapcsolata nagyon fontos a számunkra… a két nagy ország vezetőjeként helyes irányt kell kijelölnünk. Meg kell találnunk a helyes irányt a kétoldalú kapcsolatok számára a jövőre nézve, és magasabb szintre kell hoznunk ezt a kapcsolatot, majd jelezte, hogy alig várja, hogy együtt dolgozhasson a világot érintő megoldandó problémákon Bidennel.

Biden is egyetértett Hszi Csin-pinggel abban, hogy a személyes megbeszéléseket “kevés dolog helyettesíti”, majd kijelentette, hogy

ELKÖTELEZETT AMELLETT, HOGY NYITVA TARTSÁK A KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁT EGYMÁS KÖZÖTT, ÉS HOGY A KÉT ORSZÁG EGYÜTT TUDJON DOLGOZNI OLYAN SÜRGŐS GLOBÁLIS KÉRDÉSEKBEN, MINT AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS, VAGY A BIZTONSÁGI PROBLÉMÁK.

A világ “elvárja”, hogy a két nemzet partnerségben dolgozzon – tette hozzá Biden.

A két fél zárt ajtók mögött folytatja a beszélgetését, eredtileg egy két órás időkeret áll a rendelkezésükre. A tervek szerint magyar idő szerint 14:30-kor várható Biden sajtótájékoztatója.

Forrás: Portfolio