Egyre jobb robotkutyákat gyártanak a kínaiak

Ugyan képességeik meg sem közelítik a Boston Dynamic sztárját, de annak árának töredékéért beszerezhetők.

A kínai Unitree robotikai cég kiadta a Unitree Go2 -t, mely a cég harmadik generációs fogyasztói terméke. A kutyi 40 centi magas, a fejétől a farkáig 70 cm hosszú és 33 kilót nyom. Kamerával, zseblámpával és egy a pofáján lévő folyamatosan forgó 360 fokos LiDAR-érzékelővel rendelkezik. Ez a cég honlapja szerint 360° x 90°-os félgömb alakú, ultraszéles látószögű, azaz minden irányban képes érzékelni a környezetet. A minimális érzékelési távolsága 5 cm. 12 szervomotorja van, ami nagyon mozgékonnyá teszi. Képes megbirkózni a szabadtéri terepek egyenetlenségeivel, és mint minden jó kutya, rengeteg trükköt tud csinálni. A Go2 8000 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, amely körülbelül 1-2 óra használatra elegendő. Nem ugatással, hanem Wi-Fi 6 és Bluetooth kapcsolaton át kommunikál a hozzá tartozó alkalmazással. Az alapmodell csúcssebessége 2,5 méter másodpercenként. Ára szállítás és vám nélkül 1600 dollárról indul. 


A drágább, 2800 dolláros “Pro” modellben már van hangszóró és mikrofon is, azaz engedelmeskedik hangutasításoknak, és ki is tud adni hangokat. Ebben már 4G kapcsolat és gyorsabb CPU van, de végsebesség is magasabb, 3,5 m/s-os. A legdrágább modell már 5 m/s-mal száguld, és 9 amperes gyorstöltőt mellékelnek a 15 000 mAh-s akkumulátora feltöltéséhez, amit akár önállóan is tud használni. Hogy mindezt képbe helyezzük, a Boston Dynamic robotkutyája, Spot 75 ezer dollár, azaz tucatnyit vehetünk ezekből az amerikai áráért.

A cég által kiadott videó trükkök megállás nélküli sorozata, a termék képes ugrásra, szaltóra, nyújtózkodásra, pacsira és leülésre. Nemcsak négy lábon tud egy lépcsőn fel és le menni, hanem két lábon ugrálva is, akár kézenállva. Mindenféle játékot és kiegészítőt lehet vásárolni hozzá, és mivel ez egy friss ipari robot, természetesen ChatGPT integrációval rendelkezik. A beépített robothang béna tört angolsággal beszél, és a weboldal hasonlóan gyenge. A Go2 támogatja a valós idejű videótérképezést és a radaros magassági térkép megjelenítését, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy tudják milyen környezet veszi körbe a robotot. A 4G modullal távolról is vezérelhető, és az általa érzékelt dolgokat a felhőbe is fel tudja tölteni. Szervo robotkarjával képes dolgokat megragadni és hordozni. Beállíthatók rajta ellenőrzési útvonalak és képes a rögzített pontokon videót készíteni vagy rendellenességek esetén hang- és fényjelzéseket adni.

Forrás: sg.hu