Egyelőre nem lett félvezetőgyártó óriás Kínából

A legfrissebb iparági adatok szerint a függetlenedésre és önellátásra törekvő állampárti direktíva ellenére mindössze 4 százalékos az ország részesedése a világpiaci termelésből.
 

Alapvetően továbbra is az Egyesült Államok uralja a félvezetőgyártás piacát, derül ki az IC Insights által közölt adatokból. A kutatócég jelentése  szerint az USA a teljes kibocsátás 54 százalékát birtokolta a tavalyi évben, azaz ekkora piaci tortát sikerült kihasítaniuk az Amerikában bejegyzett vállalatoknak.
 

A félvezetőpiac legmeghatározóbb országai az IC Insights számításai szerint 

A fenti grafikonból az is látszik, hogy az USA az egyetlen olyan ország, ahol a félvezetőgyártás mindkét fontos lába lényeges aktivitást mutat. Az IDM-ek, azaz a csiptervezést és -gyártást egyaránt folytató cégek esetében 47, a fabless, azaz kizárólag tervezést végző vállalatok esetében pedig 68 százalékos az amerikai jelenlét.

Az összesítésben második Dél-Korea az egyetlen, még két számjegyű részesedést magáénak tudó térség. Tajvan 9, Európa és Japán pedig csak 6-6 százalékos tortaszelettel kénytelen beérni. Utóbbinál ezt különösen azt követően lehet nehéz megemészteni, hogy a kilencvenes évek elején még a teljes piac nagyjából felét adták a Japán cégek. És persze kontinensünkön sincs miért hátradőlni. Nem véletlen, hogy az EU-ban felerősödtek a csipgyártás felfuttatását szorgalmazó tervek.

Nem dübörög a Kínai gőzhenger

A legérdekesebb viszont Kína teljesítménye, hiszen az ország politikai vezetése hosszú évekkel ezelőtt deklarálta szándékát  a csipgyártás “elfoglalására”. A helyi félvezetőgyártás felfuttatására pedig azóta még nagyobb szüksége lenne Kínának, mivel az USA-val folytatott kereskedelmi háborúzás egyre nehezebb helyzetbe hozza a területen. 

Ehhez képest 2021-ben mindössze 4 százalékot adott Kína a globális félvezetőpiac kibocsátásához, ami azt mutatja, hogy Peking önellátást célzó törekvései egyelőre nem hoztak látványos eredményt. Két évvel ezelőtt az állami vezetés 2035-re tűzte ki a technológiai önellátóvá válás végső határidejét. A 2020 őszén deklarált célok között szerepelt az is, hogy 2025-re a teljes hazai félvezetőszükséglet 70 százalékát tudja fedezni a helyi ipar. Idén februári adatok szerint viszont csak 5,9 százalékos volt a belső termelés aránya.

Forrás: Bitport