Egybeépítik a hasznosat a még hasznosabbal: az 500 MW-os szélturbina talapzatában 150 000 halat is nevelhetnek

Egy kínai cég szélerőműve, a Mingyang Qingzhou (Csingcsou) 4 olyan okos funkciókkal is rendelkezik majd, mint a halak automatikus etetése és megfigyelése, és várhatóan még az idei évben elkészül.

A megújuló energiára történő átállás fontos pillérei a szélerőművek, melyek nem csak a szárazföldön, de tengeri környezetben is előfordulnak. Kína egyik legnagyobb szélturbina-gyártója, a Mingyang Smart Energy egy igen érdekes elképzeléssel állt elő, ami ötvözi az energiatermelést és a haltenyésztést: egy tengeri szélturbina alapzatát egy halhálóval veszik körbe, így egy ketrecet kialakítva az 500 MW-os teljesítményű Mingyang Qingzhou 4 szélerőmű alatt.

Az eszközt még az idei évben megépítenék a Dél-kínai tengeren, és ez lesz majd az első kínai szélerőmű, ami a hidrogéntermelés mellett haltenyésztésre is használható.

Mint az Electrek írja, a halak így a nyílt tengeren lesznek egy zárt ketrecben, amellyel még egyszerűbb lesz az etetésük, a megfigyelésük és a begyűjtésük is. Egy ilyen, tájfunnak is ellenálló egység 5000 köbméter vízkapacitással rendelkezik, és akár 150 ezer hal is nevelhető benne.

A szélerőmű-halfarm intelligens funkciókkal is fel lesz szerelve: automatikusan tudja majd elvégezni az etetést és sok más folyamatot is. A cég egyik illetékese hangsúlyozta: az ilyen környezetben nevelt halak jobban hasonlítanak majd a vadon élő társaikhoz, emellett a partközeli tengerszennyezésnek is kevésbé lesznek kitéve.

forrás: hvg.hu