Egy év után visszatért a tőzsdére a hírhedt részvény, nem volt benne köszönet

Egy év után újraindult a kínai ingatlanpiaci válság egyik főszereplője, az Evergande Group részvényeinek kereskedése a tőzsdén, de nem volt benne köszönhet, óriási zuhanással kezdték a napot a papírok. A cég továbbra is veszteséges és csökken a készpénzállománya, de hamarosan eldőlhet a sorsa, ugyanis a jövő hónapban döntés születhet az adósságátütemezésről.
Az óriási eladósodottságáról elhíresült kínai ingatlanfejlesztő, az Evergrande Group veszteséges félévről számolt be ma reggel, bár a bevételek növekedésének köszönhetően csökkent a vesztesége az egy évvel korábbi szinthez képest: nettó vesztesége januártól júniusig 33 milliárd jüan (4,53 milliárd dollár) volt, szemben a bázisidőszak 66,4 milliárd jüanos veszteségével. A céget segítette az átmeneti ingatlanpiaci fellendülés, bevétele 44 százalékkal nőtt az időszakban. Viszont a likviditási helyezete szempontjából nem kedvező hír, hogy a készpénzállománya tovább csökkent.

A VÁLLALAT RÉSZVÉNYEI EGY ÉV UTÁN MA VISSZAENGEDTÉK A TŐZSDEI KERESKEDÉSBE, AMIT RÖGTÖN 87 SZÁZALÉKOS ZUHANÁSSAL INDÍTOTT A PAPÍR.

Az Evergrande a kínai ingatlanszektor válságának egyik főszereplője. Az iparágat 2021 vége óta adósságproblémák, befejezetlen lakásprojektek és kifizetetlen beszállítók jellemzik, ami komolyan aláásta a fogyasztói bizalmat a világ második legnagyobb gazdaságában. A válság tovább súlyosbodott ebben a hónapban, amikor a Country Garden, Kína legnagyobb magánfejlesztője elmulasztotta a kötvények kamattörlesztését. Az esemény fokozta a fertőzéssel kapcsolatos félelmeket a kínai gazdaságban, ami már egyébként is szenved a lassuló belföldi és külföldi kereslettől, a gyártási tevékenység csökkenésétől és a növekvő munkanélküliségtől.

Az Evergrande jövője az adósságátütemezési terv sikeres végrehajtásától és a hitelezőkkel folytatott tárgyalástól függ. A tőzsdei kereskedés újraindítása kulcsfontosságú az Evergrande számára, mivel adósságátütemezési terve magában foglalja adósságának egy részének részvényekhez kötött eszközökre történő átváltását. A hongkongi és a Kajmán-szigeteki bíróságok a jövő hónapban döntenek arról, hogy jóváhagyják-e az Evergrande 31,7 milliárd dollár értékű, többek között kötvényeket, biztosítékokat és visszavásárlási kötelezettségeket tartalmazó adósság-átütemezési tervét.

Forrás: Portfolio