Eddig ismeretlen emberfajt találhattak Kínában

Egy eddig ismeretlen emberi fajra utaló maradványokat azonosíthattak Kínában. A csontok feltehetően egy 12-13 éves gyerekhez tartoztak, és az ősi emberfajok mellett a modern ember vonásai is megjelennek rajta.

Valószínűleg eddig nem ismert emberfajhoz tartoznak azok a maradványokat, amelyeket 2019-ben fedeztek fel a kínai Hualongdongban. A Kínai Tudományos Akadémia munkatársai szerint egyik emberi fajnak sem felelnek meg teljesen a tulajdonságai.

A felfedezett koponya és állcsont feltehetőleg egy 12-13 éves gyerekhez tartozott. Bár az arcának vannak modern emberre emlékeztető vonásai, a tanulmány szerzői szerint a végtagok, a koponyasapka és az állkapocs “primitívebb vonásokat tükröz”. A modern ember 750 000 évvel ezelőtt vált le a Homo erectusról. Az áll hiánya miatt azonban inkább egy gyenyiszovai emberhez hasonlít – az ősember egy kihalt ázsiai fajához, amely több mint 400 000 évvel ezelőtt vált el a neandervölgyiektől.

Az eredményeik összetettebbé teszik a modern emberhez vezető utat, mivel azt jelenti, hogy az a beazonosítatlan faj, valamint a Homor erectus és gyenyiszovai ember párhuzamosan léteztek Ázsiában. A Homo sapiens csak 120 000 évvel ezelőtt jelent meg Kínában, de úgy tűnik, hogy néhány “modern” jellemvonás már jóval korábban is létezett itt. Lehetséges, hogy ez az eddig ismeretlen faj volt a Homo sapiens és a neandervölgyiek utolsó közös őse, és először Délnyugat-Ázsiában jelent meg, majd terjedt át a többi kontinensre.

Forrás: Házipatika