Drákói szigor Kínában: egyre drágább árut rendelni a Távol-Keletről

A kínai korlátozások miatt emelkedik a légi teherszállítás díja, annak ellenére, hogy például Észak-Európa irányába csak januárban több mint ötven százalékkal emelkedett, és eléri a kilónkénti 9,59 dollárt. 
 

 
 
The Hong Kong Container Terminal at dusk.

 Pekingben drákói szigorral próbálják elfojtani a járvány terjedését: a városi önkormányzat utasítására 72 órán belül tesztet kell végeztetnie mindenkinek, aki az elmúlt két hétben láz, köhögés vagy fertőzés elleni gyógyszert vásárolt. A kínai zárlatok, karanténok és egyéb korlátozások miatt egyre komolyabb fennakadások tapasztalhatók az ország legnagyobb kikötőiben, és a helyzetet tovább súlyosbítja, hogy közeledik a holdújév hosszú ünnepe.
 

A fennakadások miatt ismét emelkednek a szállítási díjak. Ázsia és az Egyesült Államok nyugati partja között a tengeri szállítás négy százalékkal drágult, de várhatóan megáll ezen a szinten, mivel az újév miatt hamarosan hosszabb időre leállnak a gyárak Kínában. A légi szállítás díja viszont tovább nőhet, annak ellenére, hogy például Észak-Európa irányába csak januárban több mint ötven százalékkal emelkedett, és eléri a kilónkénti 9,59 dollárt. Több nagy szállítócég, például az Ocean Network Express és a Hapag-Lloyd pedig a tavalyinál korábban leállította a szolgáltatásokat az ünnep előtt, ami további nyomást helyez az egyébként is sérülékeny globális ellátási láncra.

Forrás: Pénzcentrum