Dominóeffektust okozhatnak a kínai lezárások Európa ellátási láncaiban

Több vállalat már most megkongatta a vészharangot.

 

Hetekbe telik, mire Európában is megérezzük a kínai lezárások hatásait, azonban ennyi idő sem a felkészüléshez, sem pedig a kármentéshez nem lesz elegendő. Hans-Jörg Heims, a hamburgi kikötő logisztikai vállalatának vezetője már most kijelentette:

„Hamarosan elérjük a határainkat, ha a helyzet az ellátási láncokban még sokáig ilyen feszült marad.”

Michael Wax, a digitalizált szállítmányozási és ellátási lánc megoldásokat kínáló Forto vezérigazgatója és társalapítója a trans-info-nak elmondta, hogy a kínai kikötők lezárása néhány héten belül dominóeffektusként dönthetik be az európai ellátási láncokat:

„A Covid-19 esetek közelmúltbeli megugrása Kínában – és az ebből eredő zsúfoltság a kikötők körül – dominóhatást fog gyakorolni az ellátási láncokra szerte a világon. De időbe telik – 6 hét vagy több –, mire ez a lökéshullám eléri az európai piacokat” – mondta Wax.

 A jelentősebb lezárások március végén kezdődtek Kínában, és nem úgy tűnik, hogy egyhamar feloldanák a korlátozásokat. A sanghaji a világ legforgalmasabb kikötője, és bár a mostani szabályozások nem akasztják meg teljesen a teherforgalmat, a kereskedelem így is jelentősen lelassult.  

Forrás: Liner