Brutális özönvíz mosta le Pekinget a térképről

Míg a fővárosnak extrém csapadékkal, addig az ország többi részének az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszályával kell megbirkóznia.

A 19. század óta példátlan méretű vihar sújtotta Pekinget és Észak-Kínát, a rekordmennyiségű eső okozta áradások legalább húsz ember életét követelték, miközben az ázsiai ország legnagyobb részén extrém hőmérsékleteket és az elmúlt évtizedek legnagyobb aszályát lehet megtapasztalni.

A pekingi meteorológiai hivatal közleménye szerint a kínai fővárosban szombattól szerdáig mintegy 75 centiméter eső esett, az árvizek és a viharos idő pedig egész kerületeket mosott el. 1883 óta, amikor az első méréseket jegyezték fel, még nem esett ennyi eső Pekingben.

A rekordmennyiségű csapadék mindössze hat héttel azután hullott le, hogy a fővárosban elérték a valaha mért legmagasabb hőmérsékletet,  41,8 Celsius-fokot.

A Doksuri tájfun maradványai széles körű áradásokat és károkat okoztak, és a héten közel egymillió embert kellett evakuálni otthonából Pekingben és a szomszédos Hebei tartományban. Az esőzés okozta veszély szerdára enyhült a fővárosban, de a hatóságok figyelmeztettek, hogy a viharok észak felé tartanak, olyan tartományok felé, amelyek a szénbányászat és a mezőgazdaság kulcsfontosságú központjai.

Kelet-Ázsiában a hatóságok egy másik vihart, a Khanun tájfunt is figyelemmel kísérik. A kínai Nemzeti Meteorológiai Központ szerdán közölte, hogy a következő napokban fogja elérni a Japán-tengert, és a kontinens felé tart.

A szélsőséges időjárási jelenségek sorozata rávilágít arra, hogy az éghajlatváltozás egyre jobban veszélyezteti Kína lassan lábra álló gazdaságát.

A példátlan hőség és az intenzív esőzések közötti drámai ingadozások próbára teszik Kína képességét, hogy megbirkózzon az egyre vadabb időjárással, mivel a magas hőmérsékletet nem bírják az elektromos hálózatok, és a vízellátás sem biztonságos, ha túl nagy a hőség, míg az áradások tönkreteszik a termést és fenyegetik a városi lakosságot. Ráadásul az országot tavaly óta az elmúlt hatvanév legnagyobb aszálya  sújtja, amely a mezőgazdaságban és az élelmiszer-ellátásban is egyre nagyobb károkat okoz.

Az illetékesek már többször figyelmeztettek arra, hogy Kína a nagy népessége és az egyenlőtlenül elosztott vízkészletei miatt különösen érzékeny az klímaváltozás hatásaira, s erre még az elmúlt évek infrastrukturális fejlesztései  sem tudtak megoldást nyújtani.

Forrás: VG