Az ősi selyemút ragyogása Budapesten

A selyemút hete 2023 záróeseményének az idei díszvendég, Magyarország ad otthont. Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban nyílt meg tegnap a Csodálatos selyemút: kínai selyemművészeti kiállítás, amely egyedülálló kulturális élményt kínál a művészetek, a keleti kultúra és hagyományok iránt érdeklődőknek. A december 3-ig látható tárlat a Kínai Nemzeti Selyemmúzeum közös projektje a budapesti Kínai Kulturális Központtal, az Iparművészeti Múzeummal és a mezőgazdasági múzeummal.

A selyemút, a Kínát a Földközi-tenger mellékével összekötő eurázsiai közlekedési útvonal nem csupán kereskedelmi célokra szolgált, hanem a Nyugat és a Kelet nagy civilizációinak találkozási pontja is volt. A Kr. e. II. századtól kezdődően több mint egy évezreden át selymet, luxuscikkeket és egyéb kereskedelmi árukat szállítottak és cseréltek az út menti városokban, oázisokban.  A selyemút hete 2023 részeként az Iparművészeti Múzeum Hercegi selyemköntösök – Luxus selyemszövetek és bársonyok a magyar Esterházy-kincstárból című tárlatot tekinthették meg nyáron a hangcsoui selyemmúzeumban.

A több ezer éves selyem szépsége

Budapesten pedig gyönyörű színekben pompázó, alkalmi ruhaszetteken és selyembrokátokon keresztül ismerhetjük meg a több ezer éves selyem szépségét, tanúi lehetünk az ősi selyemút ragyogásának. Csi Hsziao-fen, a Kínai Nemzeti Selyemmúzeum főigazgatója ismertette a háromrészes kiállítás felépítését. 

Az első rész A selyem és a selyemút címet viseli, míg a második az ősi selyemmintákat mutatja be. A harmadik középpontjában az ősi kínai selyemminták megújításával és a mai selyemművészet mintáival és alkalmazásával mutatják be a kínai selyemművészet fejlődését.

 Hangsúlyos szerepet kap az ősi minták felhasználása a ruhatervezésben, amely egyúttal szép példája a hagyományos kultúra megújításának is. 

Forrás: Magyar Nemzet