Az EU is kereskedelmi háborúba keveredhet Kínával

Peking és Brüsszel közötti kereskedelmi háborúhoz vezethet az EU és Kína egyre feszültebb viszonya – állítja az Európai Unió Kínai Kereskedelmi Kamarájának az elnöke.

Az Európai Unió több eljárást kezdeményezett a kínai vállalatok – elsősorban az elektromos járműgyártók – dömpingált áruival szemben. Ezenfelül a külföldi támogatásokról szóló rendelet  alapján indított szubvencióellenes vizsgálatot  kínai tulajdonú nap és szélenergia-ipari vállalatok ellen.

Olaf Scholz kedden találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel, a zárt ajtós megbeszélésen a német kancellár ismertette Peking beruházás politikájával kapcsolatos uniós aggodalmakat. 

A kereskedelmi háború árnyképe

Jens Eskelund, az Európai Unió Kínai Kereskedelmi Kamarájának elnöke szerint az unió protekcionista politikája felerősíti a Peking és Brüsszel közötti kereskedelmi háború kockázatát.

Az unió Kínai Kereskedelmi Kamarájának elnöke a kantoni vásáron elmondta, hogy Peking nélkül nem képzelhetők a globális ellátási láncok. Az EU-s piacok számára létfontosságú kereskedelmi kapcsolatok fennmaradása érdekében pedig őszinte párbeszédre van szükséges Európa és Kína között.

Ügyesen taktikáznak a kínaiak, bár rátaposnak sokak lábára

Bevált a távol-keleti recept: a súlyos ingatlanválság és a fogyasztáscsökkenés ellenére idén várakozáson felül teljesít a gazdaság Kínában, ez viszont aggodalommal tölti el a többi országot, mert munkahelyeket veszélyeztet a világpiacot elárasztó töjmegáruk dömpingje. 

Forrás: Economix