Az elektromos autókat gyártó vállalat mintegy 2000 dollárral (kb. 740 ezer forinttal) mérsékli árait modellenként több piacon is.

Az elektromos autókat gyártó vállalat mintegy 2000 dollárral (kb. 740 ezer forinttal) mérsékli árait modellenként több piacon is.

Újabb árcsökkentésre és elbocsátásokra is kényszerült a Tesla a kínai konkurencia miatt – írja a BBC. Az árcsökkenés a kínai, az amerikai és az európai piacot is érinti, ugyanis a vállalat eladásai továbbra is meredeken csökkenő tendenciát mutatnak.

Az elektromos járművek gyártói között egyre élesebb az árháború, különösen kemény verseny folyik a kínai cégek között. A Tesla az amerikai piaczárás után, kedden számol be a 2024-es első negyedévre vonatkozó pénzügyi eredményeiről.

Az X közösségi médiaplatformon közzétett bejegyzésében Elon Musk azt írta, hogy „a Tesla árainak gyakran kell változniuk, hogy a termelést a kereslethez igazítsák”.

Kínában a cég 14 000 jüannal (kb. 715 ezer forinttal) 231 900 jüanra (kb. 11,8 millió forintra) csökkentette a felújított Model 3 induló árát. Az Egyesült Államokban a Model Y, Model X és Model S járművek árait pénteken 2000 dollárral csökkentették.

A Reuters hírügynökség szerint számos más európai, közel-keleti és afrikai országban is voltak árcsökkentések.

A vállalat több mint egy évvel ezelőtt EV-árháborút váltott ki, amikor agresszívan csökkentette az árakat a haszonkulcsok rovására.

A cég nem kapkodta el a kiöregedő félben lévő modelljeinek frissítését, miközben a kínai riválisok, például a BYD és a Nio olcsóbb modelleket dobtak piacra. A kínai okostelefon-gyártó Xiaomi szintén a múlt hónapban dobta piacra első elektromos autóját.

A múlt héten a Tesla bejelentette azt is, hogy munkavállalóinak több mint 10 százalékát tervezi elbocsátani.

Emellett a cégnek egyéb gondjai is támadtak, például pénteken voltak kénytelenek visszahívni több ezer Cybertruckot miután kiderült, hogy a gázpedáljaik balesetveszélyesek és azt is érdemes megemlíteni, hogy az Elon Musd drogfogyasztási szokásaival  kapcsolatos hírek sem használnak a vállalat renoméjának.

Forrás: HVG