Az Alibaba új elnököt és vezérigazgatót nevez ki

A kínai techóriás történetének legnagyobb átalakításán megy keresztül.

A CNN jelentése szerint az Alibaba leváltja Daniel Zhangot az elnök-vezérigazgatói poszton, akinek elnöki helyét Joseph Tsai, az Alibaba (BABA) ügyvezető alelnöke és társalapítója veszi át. A vállalat keddi közleményében azt is megosztotta, hogy Eddie Wu, a Taobao és a Tmall csoport e-kereskedelmi egységének elnöke követi Zhangot vezérigazgatóként.

Mindkét kinevezés szeptemberben lép hatályba, Zhang pedig továbbra is az Alibaba cloud-egységének elnök-vezérigazgatója marad. A lépés azért is bír nagy jelentőséggel, mert ez már a második alkalom, hogy az Alibaba pár éven belül jelentős változtatásokat eszközöl a vezetésben, ez pedig akkor kezdődött, amikor Jack Ma társalapító 2019-ben bejelentette távozását.

Mint ismert, márciusban is történt egy igen jelentős változás, melyre 24 éve nem volt példa: tavasszal ugyanis arról jelentett a vállalat, hogy az Alibaba hat különálló egységre válik szét, köztük a cloudra (felhő), az e-kereskedelemre, a logisztikára, a médiára és a szórakoztatásra.

Márciustól kezdődően tehát minden egységet saját vezérigazgató és igazgatótanács felügyel, legtöbbjük pedig külön tőzsdei bevezetést vagy tőkebevonást is folytathat.

Zhangot az Alibaba 2015 májusában nevezte ki vezérigazgatónak, nyolc évvel azután, hogy csatlakozott a vállalathoz. 2019-ben váltotta Jack Ma-t az ügyvezető elnöki poszton, mivel Ma a születésnapján és a vállalat 20. évfordulóján, ahogyan azt korábban ígérte, nyugdíjba vonult.

Forrás: Liner