Átrendezik a kirakatot Kínában, visszatért az országba az Alibaba alapítója

A legismertebb kínai vállalkozót állítólag régóta próbálták rábírni a hazatérésere, azt remélve, hogy Jack Ma személye segíthet eloszlatni a magánszektor aggodalmait az állami szabályozók két éven át tartó keménykedése után.

Az Alibaba Group alapítója, Jack Ma már évekkel ezelőtt eltűnt a nyilvánosság elől, miután nyilvánosan kritizálta a kínai pártállam működésének bizonyos elemeit, ezen belül pedig elavultnak nevezte a pénzügyi technológiai innováció szabályozását. Utólag kiderült, hogy a milliárdos üzletember félreállítása egyben a nagy befolyással rendelkező techvállalatok elleni állami hadjárat kezdetét jelentette, azóta pedig időről időre bukkant csak fel a hírek között, hogy éppen hol látták az egykori befolyásos üzletembert, aki a jelek szerint teljesen visszavonult, és új elfoglaltságot talált magának. 

A kínai vezetés azóta is szigorúan betartatja az új játékszabályokat a technológiai ágazat szereplőivel, és világossá teszik számukra a hivatalos célkitűzéseket, amelyeknek ma már egymást taposva igyekeznek megfelelni. Januárban azonban a Csinhua hírügynökség már arról számolt be, hogy a kínai jegybank pártbizottságának titkára befejezettnek nyilvánította a kampányt, ami szerinte 14 nagy platformszolgáltató pénzügyi üzletágának rendbetételét célozta. Néhány napja pedig Jack Ma is újra megjelent Kínában, ahol egy általa alapított iskolába látogatott el, és a mesterséges intelligenciáról beszélt.

Nem csak magjuk van, hanem szívük is

A Kínában a mai napig hírességként számon tartott vállalkozó úgy is az ország egyik leggazdagabb embere, hogy vagyona a korábbi harmadára-negyedére olvadt. Most néhány közhelyes gondolatot osztott meg  az iskola vezetőivel arról, hogy az MI-t problémák megoldására kell használnunk ahelyett, hogy alávetnénk magunkat; és az emberek fizikai és mentális ereje nem vethető ugyan össze a gépekével, de azoknak csak “magjuk” van, míg az embereknek “szívük”. Ez a kommentárok szerint a körülmények tesztelése volt, ahogy újabban Kína is nyitottabbnak akar tűnni a globális üzleti együttműködésekre.

A The Register riportja egy kínai pénzügyi bloggert idéz, aki szerint Jack Ma személyével “a magángazdaság tavasza” tért vissza az országba. Ha ez enyhe túlzásnak is tűnik, az biztos, hogy a járványügyi zárlatok feloldását követően a kínai hatóságok rendületlen támogatást ígértek a magán- és az internetes gazdaság fellendítésére, egy prominens üzletember felbukkanása pedig megerősítheti az ebbe vetett bizalmat. A lap felidézi, hogy a múlt hétvégén az Apple, a Qualcomm vagy a Samsung vezetői is megjelentek Kínában egy fejlesztési fórumon, ahol lelkesen beszéltek az ottani lehetőségekről.

Forrás: bitport