Átállítja a gyárát a Huawei, mobilok helyett most másra nőtt meg a kereslet

A legismertebb kínai szórakoztatóelektronikai cég a telefonjaihoz szükséges Kirin chipek helyett a mesterséges intelligencia-alkalmazásokhoz tervezett Ascend 910B-t helyezi előtérbe az egyik üzemében.

Az elmúlt másfél-két évben, ahogyan egyre többen ismerkedtek meg a mesterséges intelligencia (MI) nyújtotta lehetőségekkel, és egyre több vállalat kezdett ilyen irányú fejlesztésekbe, hatalmasra nőtt az igény a kifejezetten a gépi tanulásra tervezett chipekre. A legnépszerűbb ilyen termék az Nvidia H100 nevű grafikus egysége, azaz GPU-ja, ami a világ legerősebbje, nyolcvanmilliárd tranzisztorral. Ennek köszönhetően gyorsan, a hagyományos processzorokkal ellentétben párhuzamosan tud feldolgozni hatalmas mennyiségű adatot. Ez elengedhetetlen a ChatGPT-hez hasonló rendszerek mögötti nagy nyelvi modellek trenírozásához, de akár az önvezető autókban vagy orvosi szoftverekben használt, MI-alapú képfeldolgozáshoz is.

Azonban az ilyen hardverekhez az amerikai chipexport-tilalom miatt nem könnyű hozzájutni Kínában

Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy hiába a Huawei Mate 60 nevű mobiljának a sikere, a vállalat mégsem az ahhoz szükséges Kirin chipek gyártására koncentrál, hanem inkább az MI-re hangolt Ascend sorozattal foglalkozik, arra állítja át a gyártósorait – számolt be a The Verge. Ezek az értesülések ugyan egyelőre egy üzemből származnak, mégis jelzésértékűek, hiszen azt tükrözik, hogy Kínában egyre nő a kereslet az MI-hardver iránt.

Amint arról mi is többször beszámoltunk a Rakétán, Kína látszólag hátrányba került az MI-fejlesztések terén, részben az amerikai szankciók hatására, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne tartanák rajta a szemüket a technológián. Már 2022 decemberében, az elsők között publikáltak szabályokat  a generatív mesterséges intelligenciákkal kapcsolatban, meglehetősen szigorúakat: a szintetikus tartalmak vízjelezésétől a felhasználói aktivitás naplózásán keresztül egészen odáig, hogy az új rendszereket a kormánynak engedélyeznie kell, mielőtt a fejlesztők publikálhatnák azokat.

Forrás: Rakéta