Átalakítanák a bankárok és brókerek bónuszrendszerét

Jelentősen átalakítanák a rövid távú ösztönzők rendszerét Kínában, a hatóságok felszólították a bankokat, hogy tegyék egyenletesebbé a bérkifizetések ütemét a kockázatok csökkentése és a közös jólét előmozdítása érdekében – számol be a hírről a Bloomberg. 

hongkong saját fotó

A kínai értékpapír-felügyelet szerint túl nagy kockázatot jelentenek a pénzügyi rendszerre nézve a nagy ösztönzők és rövid távú jutalmak, így végül arra jutottak, hogy a bankárok fizetése nem függhet közvetlenül az ügyletekből származó bevételekhez, a felsővezetőket pedig anyagilag kellene felelősségre vonni, ha megsértik a szabályokat vagy túlzott kockázati kitettséget okoznak.

A lap szerint az új javadalmazási irányelvek újabb akadályt jelenthetnek a globális bankok számára, amelyek kedvező fizetési csomagokat ígérve igyekeznek tehetségeket bevonzani Kínában.

A legújabb iránymutatások szerint a brókercégeknek figyelembe kell venniük a megfelelési (compliance) követelményeket és a részvényesek érdekeit a javadalmazási struktúra kialakításakor annak érdekében, hogy a különböző pozíciók és szintek fizetése kiegyensúlyozott legyen. Emellett arra is törekedniük kell, hogy a bérkifizetések időben minél egyenletesebben legyenek elosztva.

Forrás: Portfolio