Argentína is bejelentette, hogy elhagyja a dollárt a Kínával folytatott kereskedelemben

Argentína dollár helyett jüanban fog fizetni a kínai importért – közölte szerdán Sergio Massa, az ország gazdasági minisztere a Twitteren.

Buenos Aires és Peking tavaly devizacsere-megállapodást írt alá, amelynek célja, hogy megfékezze az argentin központi bankból kiáramló devizát.

Kína jelenleg Argentína második legnagyobb kereskedelmi partnere Brazília után, és az argentin export második legnagyobb célországa. Az ENSZ nemzetközi kereskedelmi adatbázisa szerint Argentína teljes kínai importja 2021-ben mintegy 13,5 milliárd dollár volt.

Massa elmondta, hogy Buenos Aires ebben a hónapban 1 milliárd dollárnak megfelelő összeget fizet jüanban kínai árukért és szolgáltatásokért, és ezt követően minden hónapban 790 millió dollárnyi havi importot fizetnek ki jüanban. Az év elején kibővített és véglegesített devizacsere-megállapodás azt is lehetővé teszi az argentin exportőrök számára, hogy jüanban vagy dollárban egyenlítsék ki a központi bankban lévő devizaárfolyamokat.

Luiz Inacio Lula da Silva brazil elnök e hónap elején Kínában tett látogatásán felszólította a fejlődő országokat, hogy távolodjanak el az amerikai dollártól saját valutájuk javára.

India szintén azon dolgozik, hogy saját valutáját vagy jüant használjon a Kínával folytatott kereskedelem elszámolásához, míg Oroszország számos országtól elkezdte elfogadni a rubelben és kínai jüanban történő fizetéseket az exportjáért.

A dollár részesedése a globális tartalékokból tavaly tízszer gyorsabban csökkent, mint az elmúlt két évtizedben – mondta nemrég Stephen Jen, az Eurizon londoni székhelyű vagyonkezelő cég vezérigazgatója a Bloombergnek. A folyamat felgyorsult, miután más országok látták, hogy Oroszország dollárban és euróban denominált eszközeit külföldön befagyasztották, és Moszkvát elvágták a SWIFT néven ismert globális pénzügyi üzenetküldő rendszertől.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter nemrégiben elismerte, hogy a dollár mint világ tartalékvaluta szerepe csökkenhet, mivel Washington a globális pénzügyi rendszer feletti befolyását a szankciók révén geopolitikai céljai elérésére használja fel.

Forrás: Internetfigyelő