A levegő kér elnézést ettől a szuperalacsony légellenállású autótól, amivel Kínában találkoztunk

A Chery vadonatúj elektromos hajtású prototípusa a rendkívül hatékony aerodinamikára lett kihegyezve.

A legnagyobb kínai autógyártók között jegyzett és Omoda  márkája révén hamarosan Magyarországra is megérkező Chery  a wuhui központjában mutatta be vadonatúj prototípusát, egy rendkívül alacsony légellenállású villanyautót.

Az általunk a helyszínen körbefotózott újdonság igen kedvező, mindössze 0,168-as Cd értékkel rendelkezik, ami igen jó hatást gyakorol a hatékonyságra és a hatótávra.

Az aerodinamikai fejlesztők elmondásuk szerint a tonhal alakját vették mintául, és többek közt olyan megoldásokat vetettek be a légellenállás csökkentése érdekében, mint az alacsony hasmagasság, a teljesen fedett alsó rész, az aktív lamellás hűtőrendszer és a szintén aktív kialakítású diffúzor.

Az 5,3 méter hosszú, 2,1 méter széles és 1,4 méter magas kétajtós újdonság méretes 20 colos kerekeken gördül, melyek vastagasága azonban mindössze 215 milliméter. A kilincsek nem meglepő módon rejtettek, és a hagyományos visszapillantó-tükrök szerepét kameraalapú rendszer vette át.

© László Ferenc
© László Ferenc

A részletes technikai specifikációkat nem fedték fel, és egyelőre azt sem tudni, hogy a Chery mikor dobhat majd piacra egy ehhez hasonló kialakítású sorozatgyártású modellt.

A szintén kínai székhelyű és immár magyar képviselettel is rendelkező BYD hamarosan egy 0,195-ös légellenállási tényezőjű új modellel, az elektromos és plugin hibrid hajtással készülő akár 1100 lóerős U6-tal rukkol majd elő.

© László Ferenc
© László Ferenc

A közelmúltban debütált Lightyear 0  ugyan ennél is jobb, 0,175-ös értékkel büszkélkedhet, azonban ezt a napelemes különlegességet gyorsan elkaszálták, a 0,17-es Cd értékű Mercedes Vision EQXX  pedig egyelőre csak egy prototípus.

Viszonyításképp, a sorozatban gyártott autók közül a Lucid Air 0,197-es, a Mercedes EQS 0,2-es, a Nio ET7 0,208-as, a Tesla Model S pedig szintén 0,208-as légellenállási mutatóval rendelkezik.

Forrás: HVG