A koronavírus-járvány hatásairól tartott Üzleti Klubot a ChinaCham Hungary

k1

Nagy érdeklődés mellett tartotta 2020. július 7.-én a Magyar-Kínai Gazdasági Kamara (ChinaCham Hungary) a járványidőszakot követő első Üzleti Klub eseményét. A DLA Piper támogatásával megvalósult rendezvényen Dr. Duda Ernő immunológus, Dr. Bod Péter Ákos közgazdász, valamint Dr. Györfi-Tóth Péter jogász mutatták be a koronavírus globális terjedését, hatásait és következményeit egészségügyi, ökonómiai és jogszakmai megközelítésben.

 

A Magyar-Kínai Gazdasági Kamara megrendezte az elsősorban gazdasági, üzleti, illetve kulturális témákra fókuszáló Üzleti Klub első, pandémiás időszakot követő eseményét. A ChinaCham megtartott rendezvényén a meghívott neves szakemberek prezentáltak az Experience Centerben megjelent résztvevőknek a koronavírus (COVID-19) járvány orvosi, közgazdasági és jogi értelmezésben vett globális hatásairól.

k1

Prof. Dr. Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem professzor emeritusa és az MTA doktora előadásában kiemelte: a koronavírust nem ember, hanem a természet alkotta. A sikeres védekezéshez, megelőzéséhez több féle védőoltás kifejlesztésére lesz a jövőben szükség.  A vírus jövőjét egyelőre nem lehet minden kétséget kizáróan megjósolni, hiszen annak csak a közeli, alig több mint féléves múltja ismert, ezáltal az sem tudható, hogy a vírus, a járvány visszatér-e.

k2

Prof. Dr. Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára, az MTA doktora szerint az elmúlt hónapok mély világgazdasági visszaesését kisebb részben a járványügyi megszorítás, a termelési láncok elakadása, a fogyasztás csökkenése és átalakulása idézte elő; ugyanakkor legalább ennyire kritikus tényezőnek számított az általános bizonytalanság, amely visszafogta a fejlesztéseket, beruházásokat és a keresletet. Hozzátette, a válság utáni átrendeződésben a kelet-közép-európai térség számára, így a magyar vállalkozásoknak is nyílnak esélyek, különösen akkor, ha az egyébként Kínában található ellátási láncokat a régiós országokba helyezik át, potenciálisan újabb gyártási kapacitásokat megteremtve Magyarország részére is.

k4

Dr. Györfi-Tóth Péter, a DLA Piper Hungary partnere, kifejtette: a koronavírus egy globalizált világban terjed, s jóllehet az egyes országok eltérő módon és gyorsasággal reagálnak a kialakult helyzetre, a tapasztalat az, hogy az igazán hatásos válaszok – lehetőség szerint nemzetközileg is – összehangolt, jól szervezett fellépés útján tudnak megszületni, természetesen a helyi sajátosságok figyelembevétele mellett. A jogrendszer, illetve a jogi szabályozás ugyanakkor képes támogatni a védekezést, de csak úgy, ha az üzleti kapcsolatban állók számára nagyobb rugalmasságot és türelmet tesz a lehetővé, továbbá a potenciális jogviták kialakulását inkább visszafogja és megpróbálja a konfliktusok kezelését a felek érdekkörében tartani. Ahol beavatkozás szükséges, ott a kockázatok arányos és átgondolt telepítése, és nem a felek érdekeinek mérlegelése jelentheti a hatékony megoldást.

k5

A ChinaCham HungaryÜzleti Klubjának előadóiról:

Dr. Duda Ernő Budapesten végzett, a ma Semmelweis Egyetem névre hallgató intézmény Orvosi Vegytani intézetében doktorált. 42 éven át dolgozott az Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézetében, közben az Egyesült Államokban, Kanadában, Franciaországban és Japánban végzett kutatásokat. 20 éve a Szegedi Tudományegyetem professzora, előbb az Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézetben, majd az Orvosi Biológiai Intézetben dolgozott. Szeged mellett oktatott a Semmelweis Egyetemen, a Budapesti Műszaki Egyetemen, az Eötvös L. Tudományegyetemen, a csíkszeredai és a marosvásárhelyi egyetemeken.

Dr. Bod Péter Ákos 1975-ben szerzett közgazdasági diplomát Budapesten, ezt követően 1990-ig dolgozott kutatóintézetben, mellette pedig itthon és külföldi egyetemeken tanított, illetve ENSZ-tanácsadóként is szolgált. A rendszerváltozás után ipari és kereskedelmi minisztere, 1991 és 1994 között pedig a Magyar Nemzeti Bank elnöke volt. 1995-1997 között a londoni EBRD igazgatótanácsának tagságát töltötte be, majd később visszatért tanári pályájára. Számos szakkönyv, szakcikk szerzője, rendszeresen publikál gazdaságpolitikai kérdésekről. A Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke.

k6

Dr. Györfi-Tóth Péter 2000 óta a DLA Piper Hungary partnere, valamint a DLA Piper budapesti és Közép és Kelet-Európai finanszírozási, bankjogi és projektfejlesztési csoportjának vezetője. Elsődleges szakterülete a finanszírozás és infrastruktúra fejlesztés, emellett széleskörű tapasztalattal rendelkezik nagy jelentőségű helyi és határon átnyúló jogügyletek tanácsadása terén. Ügyvédi hivatása mellett óraadó tanár az ELTE ÁJK polgári jogi tanszékén, valamint bíróként jár el a Pénz-és Tőkepiaci Állandó Választottbíróságon.