A kínai mezőgazdasági miniszter szerint az őszibúza állapota a történelem legrosszabbja lehet

A kínai őszibúzatermés a történelem legrosszabbja lehet – mondta Tang Renjian kínai mezőgazdasági és vidékügyi miniszter szombaton, jelentős aggodalmat keltve.

Legrosszabb termés + legnagyobb fogyasztás = aggodalom

 A kínai őszibúzatermés a “történelem legrosszabbja” lehet – mondta a kínai mezőgazdasági miniszter szombaton, ami jelentős aggodalmat keltett a világ legnagyobb búzafogyasztójának gabonakészletével kapcsolatban. Tang Renjian mezőgazdasági és vidékügyi miniszter az ország éves parlamenti ülésének alkalmából újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a ritka és heves esőzések miatt tavaly a szokásos búzaültetési terület mintegy egyharmadának bevetése késett.

“A tél kezdete előtt az őszi búzatermésről készített felmérés szerint az első és másodosztályú termés mennyisége több mint 20 százalékponttal csökkent – mondta Tang.”

“Nemrég felmérést végeztünk a helyi lakosság körében, és sok mezőgazdasági szakértő és technikus mondta azt, hogy az idei termésviszonyok a történelem legrosszabbjai lehetnek. Az idei gabonatermesztés valóban hatalmas nehézségekkel néz szembe” – mondta. A miniszter megjegyzései aláhúzzák a Kína gabonakínálatával kapcsolatos aggodalmakat, miközben Oroszország háborúja Ukrajna ellen (a két ország együttesen a világ búzaexportjának mintegy 29 százalékát adja) megzavarta a kínálatot. Ennek következtében a búza ára 14 éves csúcsra szökött.

A kínai őszibúzatermés a

A kínai őszibúzatermés a “történelem legrosszabbja” lehet – mondta a kínai mezőgazdasági miniszter szombaton, ami jelentős aggodalmat keltett a világ legnagyobb búzafogyasztójának gabonakészletével kapcsolatban. 

A nyári gabonatermés már jó lehet

Tang azonban bízik abban, hogy Kína az erős politikai és technológiai támogatásnak, valamint a gabona javuló terméskörülményeinek köszönhetően biztosítani tudja majd a nyári gabona bőséges termését. Az Ukrán válság hatására a héten a búza ára mindenesetre Kínában is rekordszintre emelkedett a belföldi ellátási aggodalmak miatt.

“Peking ma újra az élelmezésbiztonságra összpontosít, amely a központi vezetés egyik régi prioritása, és a 2020 elején kezdődött Covid-19 világjárvány óta egyre inkább előtérbe került a politikában.”

Kína állami tervezőjének a parlament ülésén benyújtott saját jelentése azt állította, hogy a gabonakínálat továbbra is szűkös, annak ellenére, hogy az elmúlt években egymást követően jó termés volt. A probléma kezelése érdekében a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) jelentése szerint Kína biztosítani fogja, hogy az idei gabonaföldterület 117,33 millió hektár felett maradjon. Kína emellett növelni fogja a szójabab és más olajos magvak termelését is – közölte az NDRC, megerősítve a mezőgazdasági ágazat legfontosabb politikai prioritásait. Az ország lendületet ad majd a kukoricatermelés növelésének is – közölték.

Az Ukrán válság hatására a héten a búza ára mindenesetre Kínában is rekordszintre emelkedett a belföldi ellátási aggodalmak miatt.

Az Ukrán válság hatására a héten a búza ára mindenesetre Kínában is rekordszintre emelkedett a belföldi ellátási aggodalmak miatt. 

Rekord import kukoricából

Kína kukoricaimportja tavaly rekordszintre emelkedett, a hazai árak emelkedése és az alacsony készletek közepette. Az ország a tartalékok és az import hatékony felhasználásával garantálni fogja a gabona, az étolaj, a gyapot, a cukor és a műtrágya kereslet-kínálati egyensúlyát – közölte az NDRC.

“Kína 2022-ben 41,639 milliárd jüan (2337 milliárd forint) támogatást különíthet majd el a mezőgazdasági biztosítási díjakra, ami 30,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban”

– tette közzé a pénzügyminisztérium egy másik jelentésében. A parlamenti ülés kezdetén Li Keqiang a Kínai Népköztársaság miniszterelnöke megerősítette azt is, hogy Kína idén biztosítani fogja a kulcsfontosságú mezőgazdasági termékek,  köztük a gabona szállítását. Mindenkinek együtt kell dolgoznia annak érdekében, hogy az ország “rizses zsákja” és “zöldségkosara” jól megteljen, és hogy biztos élelmiszer-ellátásunk legyen az emberek számára – mondta Li.

Kína kukoricaimportja tavaly rekordszintre emelkedett, a hazai árak emelkedése és az alacsony készletek közepette.

Kína kukoricaimportja tavaly rekordszintre emelkedett, a hazai árak emelkedése és az alacsony készletek közepette.

Agrár-prioritások

Kína leállít minden olyan földhasználatot, ami a szántóföldek mezőgazdasági és különösen gabonatermesztésen kívüli célokra történő felhasználására irányul, hogy megtarthassák a mezőgazdasági területek nagyságát, és gyorsított ütemben újjáélesztik a vetőmagipart is – mondta Li a kormány munkájáról szóló jelentésben. Hozzátette, hogy gondoskodni fognak a sertéstenyésztés jobb szabályozásáról, és biztosítani fogják az állattenyésztés, a baromfi, a vízi termékek és a zöldségek termelését és ellátását.

Az ország hatalmas sertésállományát megtizedelte a halálos afrikai sertéspestis, ami rekordmagasságba repítette a sertéshús árát és megemelte a fogyasztói árakat is. A hivatalos adatok szerint Kína azóta gyorsan visszaállította sertésállományát a normális szintre, de a termelés és az árak stabilizálása a kormány egyik fő céljává vált.

Forrás: Agroinform

Oldal tetejére
Translate »