A kínai jegybank további ösztönzéseket helyezett kilátásba

Kína központi bankjának kormányzója, Pan Gongsheng ígéretet tett arra, hogy több pénzügyi forrást irányít a magángazdaság felé, hogy ezzel is növelje a magánvállalatok bizalmát, miközben az ország gazdasági lendülete lelassul. 
A magángazdaság megerősítése mellett tett kötelezettségvállalásában a kínai központi bank kormányzója azt ígérte, hogy több pénzügyi forrást irányít a magánvállalkozások felé. Ezzel a lépéssel igyekszik növelni a bizalmat e cégek körében, mivel az ország gazdasági lendülete lelassul. 
A magángazdaság megerősítése mellett tett kötelezettségvállalásában a kínai központi bank kormányzója azt ígérte, hogy több pénzügyi forrást irányít a magánvállalkozások felé. Ezzel a lépéssel igyekszik növelni a bizalmat e cégek körében, mivel az ország gazdasági lendülete kezd megtorpanni.

A kínai jegybank (PBOC) elnöke, Pan Gongsheng, ezt az ígéretet legalább nyolc magánvállalat képviselőivel tartott találkozóján tette, amelyek különböző szektorokat – például az ingatlan-, az alumínium- és az agráripart – képviselnek.

Válaszul néhány cégnek a kötvényfinanszírozási csatornák bővítésére vonatkozó kérésére Pan megerősítette, hogy a központi bank bővíteni fogja az adósságfinanszírozási eszközöket számukra. Ezeket a “második nyíl” néven ismert és a PBOC refinanszírozásával támogatott eszközöket eredetileg 2018-ban vezették be.

Pan hangsúlyozta, hogy a magánvállalkozások növekedésének támogatása a pénzügyi szektor strukturális reformjának is kulcsfontosságú eleme. Sürgette a pénzintézeteket, hogy támogassák a magánvállalkozások fejlődését és bővülését elősegítő pozitív környezetet, és arra ösztönözte őket, hogy növeljék hitelezési hajlandóságukat.

A múlt hónapban Kína számos politikai intézkedést jelentett be, amelyek célja a Covid-korlátozások és a technológiai iparágaktól az ingatlanügyletekig terjedő iparágakat érintő átfogó szabályozási szigorítások által érintett magánvállalkozások támogatása volt. A PBOC támogatást ígért a helyi önkormányzatoknak a cégekkel szemben fennálló hátralékok kiegyenlítésére, pénzügyi szükségleteik figyelembe vételére, valamint egyéb problémáik kezelésére.

Az erőfeszítések ellenére egyes magántulajdonú vállalatok továbbra is súlyos adósságválsággal küzdenek, amelyet az elmúlt két évben az adósság növekedésének megfékezésére tett kormányzati kísérletek váltottak ki. Sok fejlesztő nem teljesíti a kifizetéseket a lakások értékesítésével és a forrásszerzéssel kapcsolatos nehézségek miatt. Válaszul a PBOC megfogadta, hogy teljesíti e vállalatok ésszerű finanszírozási igényeit.

A magánvállalkozások bizalmának további helyreállítása érdekében a múlt hónapban több találkozóra került sor a gazdaságpolitikai vezetés és a magánvállalkozások között, amelyek célja a működési kihívások megértése volt. Emellett a múlt héten a kabinet nyilvános felhívást tett közzé, amelyben a magángazdaság növekedését gátló akadályokról kértek jelentéseket.

Forrás: Portfolio