A kínai fiatalok munkanélküliségi rátája elérhette a megdöbbentő, 46,5 százalékot

Egy kínai professzor tette a meglepő nyilatkozatot, miszerint a kínai fiatalok közel felének nincs munkája.

A CNA jelentése szerint egy kínai professzor meglepő nyilvános kijelentést tett: becslései szerint ugyanis az ország fiataljainak munkanélküliségi rátája márciusban megközelítette az 50 százalékot. A professzor nyilvános állítása azonnal beindította a kormány hivatalos statisztikáiról szóló vitát, valamint rámutatott az egyre gyengülő munkaerőpiacra is.

A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal közlése szerint ugyanis a 16 és 24 év közöttiek munkanélküliségi rátája 19,7 százalék volt, ám ez a szám kevesebb mint a fele annak, amit Zhang Dandan, a Pekingi Egyetem professzora becsült.

A professzor a neves Caixin pénzügyi magazin online cikkében fejtette ki, hogy ha a 16 millió „otthon lapuló”, vagy szüleikre támaszkodó nem diákkorúakat is beleszámították volna a hivatalos statisztikába, úgy az eredmény akár 46,5 százalék is lehetett volna.

A prominens szakember egyébként a Nemzeti Fejlesztési Iskola közgazdasági docense, az eredetileg július 17-én publikált cikkét pedig azóta eltávolították. Noha a cikk már nem elérhető, a hivatalos ifjúsági munkanélküliségi ráta kapcsán közzétett júniusi adatok is igen beszédesek: az adatok szerint ugyanis rekordszintre, 21,3 százalékra emelkedett a munkanélküli kínai fiatalok száma.

Noha egyes felhasználók bírálták a professzor becsléseit a Weibón, mondván, azok nem pontosak, mások rámutattak arra, hogy még mindig nagyon nehéz munkát találni az országban. Sokan azt is hangsúlyozták bejegyzéseikben, hogy az egyetemisták jelentős többsége a köztisztviselői vizsgák letételére összpontosít, és nem is akarnak munkát keresni.

Forrás: Liner