A kínai elnök szerint mély reformokra van szükség

Hszi Csin-ping kínai elnök újévi beszédében kifejezte elkötelezettségét az ország gazdasági fellendülésének megerősítése mellett 2024-ben. Hangsúlyozta, hogy mélyebb reformokra van szükség a hosszú távú gazdasági növekedés fenntartása és a kínai gazdaságba vetett bizalom erősítése érdekében – írja a Reuters.

Hangsúlyozta az átfogó reform és nyitás szükségességét, a fejlődésbe vetett bizalom erősítését, valamint az oktatás, a tudomány, a technológia és a tehetséggondozás előmozdítására tett jelentős erőfeszítéseket.

Az elnök elismerte azokat a kihívásokat is, amelyekkel egyes vállalkozások és magánszemélyek szembesülnek. Kiemelte a természeti katasztrófák, például az árvizek és földrengések egyes régiókra gyakorolt hatását.

A kínai kormány az elmúlt hónapokban számos intézkedést jelentett be az ország törékeny, a járvány utáni gazdasági fellendülésének megerősítése érdekében. Ezek olyan akadályok leküzdésére irányulnak, mint az ingatlanpiaci visszaesés, a helyi önkormányzatok adóssága és a lassú globális növekedés.

Gazdasági elemzők szerint Kína idén el fogja érni a hivatalosan kitűzött 5 százalék körüli gazdasági növekedést. A várakozások szerint Peking ezt a következő évben is tartani fogja.

Forrás: Portfolio