A kínai Csangsában 28 óra alatt épült fel egy 10 emeletes lakóház

A Broad Group kínai gyártó cég alig több mint egy nap alatt épített fel egy 10 emeletes lakóházat.

A Living Building nevű építmény a vállalat székhelyén, a kínai Csangsa városában található. A Broad Group által közzétett timelapse felvételen látható, hogy a lakóépületet mindössze 28 óra 45 perc alatt emelték fel három daru és egy nagy létszámú munkáscsapat segítségével.

A Broad Group légkondicionáló, fűtési és előregyártott szerkezeti egységek gyártására specializálódott. Mint a projekt reklámvideójában elhangzott, a vállalat 2009 óta fejleszt gyárilag gyártott acélépületeket. Emellett a Broad Group azt állítja, hogy ez a világ legrövidebb építési ideje.

A Living Buildinget moduláris egységekből építették fel, amelyeket a helyszínen kívül, egy gyárban készítettek el. Úgy tervezték, hogy könnyen szállítható és telepíthető legyen. A szerkezet tiszta rozsdamentes acélból készült, és minden egyes modul mérete negyven láb hosszú, nyolc láb széles és tíz láb magas. A helyszínen az alkatrészeket összecsavarozzák, majd csatlakoztatják a gyárilag felszerelt elektromos és vízrendszerhez.

A lakóház szerkezeti elemként a Broad Group rozsdamentes acél B-Core lemezeit használta, amelyek a vállalat állítása szerint tízszer könnyebbek és százszor erősebbek a hagyományos alternatíváknál. Állítólag ellenállnak a mega földrengéseknek és tájfunoknak is. A födémeket két rozsdamentes acéllemez alkotja, amelyeket több száz rozsdamentes acélcső választ el egymástól.

A vállalat állítása szerint a Living Building “a világ legmagasabb építési minőségével van felruházva”, a legalacsonyabb költségekkel, beleértve az energiafogyasztást és az építési költségeket is. A Broad Group szerint az építési módszerrel akár 200 emeletes épületek, valamint középületek is létrehozhatók.

2012-ben a vállalat nyilvánosságra hozta a világ legmagasabb épületének tervét Csangshában, amely előregyártott technikával készült volna. A Sky City névre keresztelt épületet mindössze kilenc hónap alatt tervezték elkészíteni. A projekt biztonsági aggályok és a kormányzati jóváhagyás hiánya miatt nem valósult meg. A Sky City üresen álló alapjait azóta a helyi falvak halgazdaságként hasznosították újra.

forrás: www.archinect.com