A Huawei magyarországi ellátó központjában már önműködő targoncák pakolják a készleteket

A Huawei pátyi logisztikai és gyártóközpontjában szinte minden megtalálható egy helyen, amiről a technológiai innováció az elmúlt években szólt: önvezető járművek, 5G, mesterséges intelligencia és kiterjesztett valóság is segíti a hatékonyabb munkavégzést.

 A Huawei magyarországi ellátó központjában már önműködő targoncák pakolják a készleteket

 

A Huawei 2009-ben nyitotta meg az Európai Ellátó Központjának pátyi üzemét, amely a vállalat legnagyobb ilyen létesítménye Kínán kívül. A Budapesttől nagyjából 15 kilométerre fekvő logisztikai és gyártóközpont mintegy kétezer embernek biztosít munkát és ötven országot lát el a Huawei termékeivel, havi szinten pedig mintegy 50-60 ezer áru fordul meg a létesítményben. A Huawei most annak kapcsán engedett betekintést az üzem működésébe, hogy nemrég lezárult annak digitalizációs fejlesztése: ennek keretében Magyarországon elsőként indult el valós környezetben ipari felhasználású 5G magánhálózat 2021 januárjában, de a teljes, több százmillió forintos összértékű beruházás eredményeként a létesítményben ezen túlmenően is számos olyan megoldás köszön vissza, amit az “Ipar 4.0” néven szoktak emlegetni.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkárának valamint Jason Xie, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatójának rövid beszéde után Bóday Tamás, a Huawei integrált megoldásokért felelős igazgatója mutatta be a jelenlévőknek a gyár működését. Ennek központi eleme a saját maghálózattal és edge computing rendszerrel üzemelő privát 5G hálózat, amely rendkívüli adatátviteli sebességet és alacsony késleltetést biztosít, ezeket az előnyöket pedig a gyárban számos különböző módon tudják kamatoztatni.

A pátyi gyár logisztikai részlegén négy önvezető targonca üzemel, amelyek mostanra jelentős részben leváltották a humán munkaerőt: bár a raklapok kipakolását továbbra is a dolgozók végzik, az önvezető járműveknek köszönhetően a létesítményben a beérkezéstől a tárolásig, majd az alkatrészek összegyűjtéséig és az összeszerelési pontra szállításáig teljesen automatizált az anyagmozgatás folyamata. A targoncákból kétféle létezik: a kisebb, mélytargoncák a békával végzett rakodási feladatokat váltják ki, míg a magastargoncák arra is alkalmasak, hogy a több emelet magasságú polcok tetejét is elérjék. Bóday elmondása szerint a targoncák az önvezető autókhoz hasonlóan szenzorok és kamerák segítségével tájékozódnak, amelyek adatait az 5G hálózaton keresztül továbbítják a központi számítógépnek, ami kiszámolja az ideális útvonalat. A robotporszívókhoz hasonlóan a targoncák képesek önállóan dokkolni is, így az akkumulátoruk töltése is teljesen automatizáltan történik.

A pátyi üzemben számos 5G munkaállomás is a dolgozók rendelkezésére áll, amelyek elsősorban a nagyobb méretű tárgyak összeszerelését és minőségbiztosítását egyszerűsítik le jelentősen. A mobil munkaállomásoknak köszönhetően nincs szükség arra, hogy az akár több száz kilós eszközöket a gyáron belül mozgassák, a mesterséges intelligencián alapuló vizuális képfeldolgozási funkcióval is ellátott munkaállomásoknak köszönhetően pedig a minőségellenőrzés hatékonysága is sokat javult. A munkaállomás gépi látás segítségével szűri ki a hibás termékeket vagy csomagolásokat, jóval kisebb hibaszázalékkal, mint az emberi szem.

Az 5G hálózat előnyei mutatkoznak meg a pátyi központban szintén már használatban levő kiterjesztett valóság technológiában is. A cég a munkatársak betanítására, továbbképzésére és távoli műszaki segítségnyújtásra használja a 2K-s kijelzővel felszerelt AR-szemüvegeket, amelyek segítségével a gyár dolgozói élő kapcsolatot létesíthetnek a Kínában dolgozó munkatársakkal. A szemüvegbe épített kamera segítségével a mérnökök valós időben látják, hogy mit csinál a szemüveg viselője, és az okosszemüveg kijelzőjének köszönhetően meg is mutathatják, pontosan mit kell tenni. A Huawei szerint ez a megoldás a karbantartási feladatok mellett többek között a végtermékek távoli tesztelésére illetve a gépek ellenőrzésére is hatékonyan használható.

Az okosszemüveg képe a felhőn keresztül éri el a kínai központot, ugyanakkor Bóday kifejezetten hangsúlyozta, hogy a privát hálózatnak köszönhetően a pátyi központ adatbiztonsága kiemelkedőnek számít. Bár bizonyos esetekben, például a külső partnereknek nyújtott szolgáltatásoknál elkerülhetetlen, hogy az adatok “kimenjenek” a gyárból, az adatok többsége soha nem hagyja el a gyár zárt hálózatát, így többek között a logisztikai automatizálási rendszert működtető program és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos funkciók is kizárólag a gyáron belül továbbítanak adatokat.

Ahogy arról korábban már többször írtunk,  az 5G technológia előnyei az ipari felhasználásban sokkal gyorsabban mutatkoznak meg, mint a felhasználók szintjén. Ezt támasztja alá a pátyi központ is, amelyben a Huawei beszámolója szerint az 5G hálózat és a hozzá kapcsolódó Ipar 4.0-ás megoldások bevezetése óta jelentősen csökkent a raktári és termelési átfutási idő, egyes terméksorokon akár 50 százalékkal is csökkent a hibarizikó kockázata, emellett javult a munkabiztonság és a munkahelyi ergonómia is.

Forrás: Rakéta