A fejlődő országok utolsó mentsvára Kína – ha pénzről van szó

Kína azzal reagált az adósságválságra, hogy elfordult az infrastrukturális projektek hitelezésétől és növelte a fejlődő országoknak nyújtott mentőhiteleket. Peking a szegény országoknak viszont csak adósságátütemezést kínál.

Kína 2008 és 2021 között 240 milliárd dollárt költött 22 fejlődő ország mentőhitelezésére – derül ki a Világbank, a Harvard Kennedy School, az AidData és a Kiel Institute for the World Economy kutatói által készített tanulmányból.

Chinese Yuan Banknotes As China Rolls Over Policy Loans With Party Congress Underway Chinese one-hundred yuan banknotes arranged in Hong Kong, China, on Tuesday, Oct. 18, 2022. China's central bank halted its cash withdrawal via medium term loans for the first time in three months in a bid to boost the economy as the Communist Partys twice-a-decade leadership congress gets underway. Photographer: Lam Yik/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Az értékelés szerint a távol-keleti ország az alacsony jövedelmű országoknak többnyire adósságátütemezést kínál, ami a futamidő meghosszabbítását jelenti. A közepes jövedelmű országokat azonban pénzzel is segíti, hogy elkerüljék a fizetésképtelenséget. Ennek hátterében az áll, hogy utóbbiak adják Kína külföldi hitelezésének 80 százalékát, ami több mint 500 milliárd dollárt jelent, így bedőlésük súlyos problémát okozna a kínai bankszektornak.

Előbbiek Peking külföldi hitelezésének csak 20 százalékát teszik ki, emiatt „kevésbé fontosak”. Az értékelés szerzői úgy vélik, hogy Kína alacsony devizatartalékokkal rendelkező és gyenge hitelminősítésű országokba irányította a mentőhiteleket. A vizsgált időpontig 22 ország kapott összesen 240 milliárd dollár értékben mentőövet, többek között Argentína, Ukrajna, Fehéroroszország, Ecuador, Egyiptom, Laosz, Mongólia, Pakisztán, Suriname,Sry Lanka,  Törökország és Venezuela kapott így segítséget.

A legtöbb mentőhitelhez Argentína jutott 111,8 milliárd dollárral, Buenos Airest Pakisztán követi  48,5 milliárd dollárral és Egyiptom 15,6 milliárd dollárral. Kilenc ország 1 milliárd dollárnál kevesebbet kapott. A szerzők szerint a pekingi hitelfelvétel nem olcsó: míg a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) származó tipikus mentőhitel 2 százalékos kamatlábat jelent, addig a kínai mentőhitelek kamatlába 5 százalék körül alakul.

Kína javára írható, hogy kevésbé, vagy egyáltalán nem avatkozik bele a hitelezett országok belügyeibe. A tanulmány készítői úgy számolnak, hogy az adósságválság szenvedő alanyainak nyújtott kínai hitelek a 2010-es kevesebb mint 5 százalékról 2022-re 60 százalékra emelkedtek a távol-keleti ország hitelportfóliójában, ami minőségromlást is jelent. Peking jelenleg Zambiával, Ghánával és Srí Lankával tárgyal  az adósságátütemezésről, viszont bírálatok érik a folyamatok elhúzódása miatt. Kína válaszul felszólította a Világbankot és a Nemzetközi Valutaalapot, hogy szintén ajánljanak adósságkönnyítést.

Forrás: vg