A China Construction Bank magyar igazgatója: együttműködésre törekszünk a magyar vállalatokkal

Budapesten nyitotta meg magyarországi fióktelepét a világ második legnagyobb bankjaként számon tartott China Construction Bank. A magyarországi intézmény igazgatója, Wang Yanyun Növekedés.hu-nak elmondta: nyitottak a magyar nagy- és középvállalkozások irányába, és a magyar bankokkal is szeretnének kölcsönösen előnyös együttműködéseket tető alá hozni. Kiderült az is, hogy Orbán Viktor levelet írt a bank globális vezetőjének.

Wang Yanyun, a China Construction Bank (CCB) magyarországi fiókjának igazgatója az egyetem befejezése óta dolgozik a kínai pénzintézetnél, a több mint 30 éves szakmai pályafutása során tanúja lehetett a CCB teljes fejlődéstörténetének.

A bank tevékenységi köre az évek során egyre diverzifikáltabb lett, Wang Yanyun pedig a tervezés, a piacra lépés összes mozzanatának részese lehetett, miközben az intézmény működési területe Kínából a tengerentúlra is kiterjedt.

Az igazgatóasszony pályájának legjelentősebb állomásai között szerepel a CCB torontói kirendeltségének létrehozása, amelynek a kereskedelem-finanszírozási és vállalati üzletágának vezetője volt, később pedig a párizsi kirendeltség vezérigazgató-helyetteseként is elismerésre méltó eredményeket ért el.

Mára a China Construction Bank globálisan is meghatározó pénzintézetté nőte ki magát. Pontosabban fogalmazva a Tier 1 tőke alapján a világ második legnagyobb bankjaként tartják számon.

Wang Yanyun elmondása szerint a magyarországi fiók a CCB tengerentúli hálózatának fejlesztéseként jött létre, illetve egy magyarországi gazdálkodó intézmény létrehozása, az ügyfélszolgálat kiterjesztése segít a CCB számára aktívan reagálni az „Egy Övezet, Egy út” kezdeményezés projektjeire.

Az a célunk, hogy megfelelő pénzügyi szolgáltatásokat nyújtsunk azoknak a vállalati ügyfeleknek, amelyek a Kína és Magyarország között létrejövő gazdasági és kereskedelmi megállapodásokban részt vesznek

magyarázza Wang Yanyun.

Tágabb kitekintésben a kínai nagybank közép-kelet-európai hálózatának fejlesztése is a célok között szerepel, az általános piaci versenyképesség javítása mellett a hatékony komplementaritás és a bank európai intézményeivel való szorosabb kapcsolat kialakítása is kiemelt szempont, illetve az európai ügyfélkör és az üzletágak bővítése is napirenden van.

A China Construction Bank tehát alapvetően vállalati és intézményi ügyfelekre koncentrál, a hazánkban befektető, itt termelő vagy szolgáltatási tevékenységet folytató kínai vállalkozásokat célozza pénzügyi szolgáltatásaival.

Wang Yanyun elmondása szerint azonban a magyarországi nagy- és középvállalkozások irányába is nyitottak, illetve a magyarországi pénzintézetekkel is szeretnének kölcsönösen előnyös együttműködéseket tető alá hozni, amelyek segítségével akár kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokat is nyújthatnak majd ügyfeleiknek.

A vállalati ügyfelek tekintetében a vállalati betételfogadás, hitelkibocsátás, számlanyitás, banki elszámolási és kapcsolódó finanszírozási szolgáltatások, pénzügyi tranzakciók, devizakereskedés és kötvénymarketing, valamint akkreditív szolgáltatások és garanciák szerepelnek a portfólióban.

A magyar fióktelep nagyobb figyelmet fordít a magas fejlesztési minőségre, különös tekintettel a nemzetközi együttműködések, a zöld és a fenntartható fejlődés céljainak elősegítése

magyarázza Wang Yanyun.

A CCB gazdag tapasztalattal és szakmai tartalékokkal rendelkezik az ESG, a zöld energia és az infrastrukturális beruházások, termékek és szolgáltatások terén, ebből kifolyólag megfelelő hiteltámogatást tud nyújtani a kapcsolódó magyarországi vállalkozások számára.

A bankigazgató elmondása szerint a magyarországi fióktelep piaci előnye lehet, hogy a CCB jobban ismeri a kínai cégeket és a kínai piacot, termékeikkel pedig a kínai piaccal együttműködő magyar cégeket is megcélozzák.

Nagyon bízunk a sikerben

mondja bizakodó mosollyal Wang Yanyun.

China Construction Bank épülete

Optimizmusra és magabiztosságra márpedig nagy szüksége van annak, aki a banki bedőlések ellenére is európai terjeszkedésben gondolkodik.

A kockázatban mindig van lehetőség

válaszolja Wang Yanyun, amikor a bizonytalan piacokról kérdezzük.

A bankár azonban kihangsúlyozza, hogy a China Construction Bank mindig ragaszkodik a szabályoknak megfelelő működés melletti folyamatos stabil fejlesztésekhez.

Meg kívánják ragadni a lehetőséget, hogy Kína magas szintű együttműködésre törekszik a világ többi részével, ki akarják szolgálni a globális térbe kilépő kínai vállalatokat, azokat a kínai cégeket, amelyek külföldi beruházásokat terveznek.

Ebben a tekintetben az „Egy övezet, egy út” projekt kiemelt szerepet játszik, amelyben Magyarország földrajzi fekvésének köszönhetően kulcsszerepe lesz.

Az optimista várakozások folyamatosan visszatérő eleme a Wang Yanyun igazgatóasszonnyal folytatott beszélgetésünknek. A China Construction Bank tengerentúli hálózata nem csak a hitelezésre fókuszál, hanem a kínai-magyar kétoldalú gazdasági és kereskedelmi együttműködés előmozdításában is részt vesz.

Abban bízunk, hogy az államközi együttműködés bővülése közben bankunk ügyfélkörét is szélesíteni tudjuk. Kifejezetten pozitív várakozásokkal állunk a magyarországi üzletfejlesztés elé

mondja Wang Yanyun.

A bankvezetés számára megnyugtatóan hat az is, hogy a magyar gazdaság erőteljes fejlődést mutatott az elmúlt években, a Kína és Magyarország közötti baráti kapcsolatok pedig jelentősen növelték a bizalmat.

Biztató jelnek érzik azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank elkötelezett amellett, hogy Magyarországot Közép-Kelet-Európa pénzügyi központjává emelje.

A felügyelet egyre nyitottabb a külföldi pénzintézetekkel való kapcsolattartásra, ezáltal a magyar pénzügyi környezet egyre vonzóbb a globális szereplők számára is.

Wang Yanyun elmondása szerint a magyar bankszektorban közben növekszik a devizában denominált eszközök aránya, ami a piac devizafinanszírozás iránti vágyát is tükrözi. A devizalikviditás és a piaci kockázat ellenőrzése a kereskedelmi bankok kockázatkezelési szintjét fogja próbára tenni.

Wang Yanyun összegzésként hangsúlyozza, hogy a magyarországi fiók elsősorban a kínai-magyar üzleti együttműködést szolgálja, segítve a kínai finanszírozású vállalkozások külföldi tevékenységét és a magyar finanszírozású vállalkozások kínai piacra lépését.

A CCB közép-kelet-európai szolgáltatási hálózatának fejlesztése is fontos feladat, folyamatosan javítani a pénzügyi szolgáltatások színvonalát és szélesíteni a kínálatot.

A magyar piac tele van lehetőségekkel a kínai pénzintézetek és vállalkozások számára, én azt remélem, hogy a magyar fióktelep ügyfeleivel együtt növekedhet a jövőben

mondja Wang Yanyun.

Arra a kérdésünkre, hogy a magyarországi bankfiók 2020-as megalapítása óta milyen tevékenységet folytattak Magyarországon, Wang Yanyun elmondja, hogy a CCB az elmúlt években szorosan együttműködött Magyarországgal a járvány elleni küzdelemben.

2020-ban a China Construction Bank volt az első kínai vállalat, amely maszkokat adományozott a magyar kormánynak. Összesen 220 000 maszkot, 10 lélegeztetőgépet és egyéb egészségügyi felszerelést adományoztunk Magyarországnak. A CCB Match-Pluson keresztül pedig járványellenes egészségügyi felszerelések sikeres beszerzésében segítettük Magyarországot. Orbán Viktor miniszterelnök levelet írt Tian Guoli-nek, a CCB elnökének, amelyben megköszönte a China Construction Bank segítségét, kiemelve, hogy „bajban ismerszik meg az igaz barát”

meséli Wang Yanyun.

A CCB emellett részt vett a Kína és Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok erősítésében, valamint Kína és a kelet-közép-európai országok közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködés és partnerkapcsolatok elmélyítésében.

Az elmúlt három év során közel 200 kínai és magyar cég számára szerveztek együttműködési lehetőségeket. A China Construction Bank mindeközben közreműködött a magyar állam 3 milliárd jüannyi – Zöld Panda Kötvények – kötvénykibocsátási programjának a lebonyolításában is.

A CCB a kínai nagykövetséggel együttműködésben háromszor rendezte meg a Kína-Magyarország Lokális Együttműködési Konferenciát, illetve részt vett a Közép- és Kelet-Európai Pénzügyi Intézmények Együttműködési Fórumának megrendezésében.

Mióta pedig 2022 júniusában megkezdte próbaüzemét a magyarországi fióktelep, azóta számos magyar és kínai finanszírozású intézménynek és vállalkozásnak nyújtottak nagy összegű hiteltámogatást.

A szigorúan szakmai kérdezz-felelek mellett az igazgatónőt magyarországi tapasztalatairól kérdezzük.

Wang Yanyun elmondása szerint két éve költözött Párizsból Budapestre. Magyarországi megbízása elnyerése előtt is sokat hallott hazánkról, amely alapján kifejezetten jó véleménye alakult ki a magyarokról. Kiemeli, hogy számos magyar híresség nevét ismerte korábban, Petőfi Sándor, Liszt Ferenc, Pulitzer József, Neumann János, Hugyecz László munkássága Kínában is széles körben ismert.

Ahogy az ország fővárosának a neve is sokaknak ismerősen cseng Kínában, ami a népszerű komikus, Chen Pest-nek – testve pedig Chen Buda – köszönhető, akit édesapja a magyar főváros után nevezett el.

Mielőtt Magyarországra jöttem, az volt a benyomásom, hogy Magyarország egy romantikus ország, tele egzotikummal, mély történelmi és kulturális hagyományokkal. Olyan ország, amely Európa történelmében nagy jelentőséggel bír

– mondja Wang Yanyun.

Hozzá teszik, hogy idő közben megtapasztalta, hogy Magyarország valóban Európa szíve, Kelet és Nyugat találkozási pontja, gyönyörű földrajzi adottságokkal, barátságos emberekkel. A bankigazgató kiemeli, hogy Magyarország érezhetően békés és biztonságos.

Tapasztalatai szerint a hazánkban élő kínaiak is ragaszkodnak választott hazájukhoz. A magyarországi kínaiak miközben megőrzik hagyományos kínai kultúrájukat, adaptálták életükbe a kiváló magyar kultúra sajátosságait is. A helyi kínai közösség egymást és a magyar közösségeket is segíti, a jótékonysági akciók sora bizonyítja, hogy a magyar – kínai együttélés példaértékű Európában, illetve észrevehető, hogy a kultúra és művészet területén is egyre szorosabbak a kínai-magyar kapcsolatok.

Őszintén remélem, hogy Kína és Magyarország barátsága örökké tart, a magyarországi kínaiak boldogok lesznek

zárja gondolatait Wang Yanyun.

Forrás: Növekedés