A BÉT megállapodást írt alá a China Construction Bankkal

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a China Construction Bank Egyetértési megállapodást írt alá, amelynek elsődleges célja a magyar és a kelet-európai, valamint a kínai tőkepiacok közötti kapcsolatépítés, illetve tudásmegosztás – közölte a BÉT pénteken.

A megállapodás az elmúlt években megkezdődött magyar-kínai tőkepiaci együttműködés következő mérföldköve. A partnerség célkitűzései közé tartozik a termékfejlesztési lehetőségek kiaknázása, továbbá a régióban aktív kínai vállalatok ösztönzése a helyi tőkepiacok használatára – írták közleményükben.

A közlemény idézi Végh Richárdot, a BÉT vezérigazgatóját, aki elmondta: az elmúlt években értékes szakmai kapcsolat alakult ki a magyar és a kínai tőkepiaci szereplők között; az együttműködés ennek a folyamatnak egy újabb lépcsőfoka.

Az a céljuk, hogy megerősítsék az üzleti kapcsolatokat az egyre dinamikusabban növekvő kínai tőkepiac szereplőivel, amelyek mind a bevezetett cégek száma, mind pedig a piaci kapitalizációjuk alapján a világ tőzsdéinek élvonalában helyezkednek el – húzta alá.
Tien Kuo-Li, a China Construction Bank elnöke a közlemény szerint megjegyezte: a pénzintézet ösztönözni fogja, hogy további kínai befektetők kísérjék figyelemmel Magyarországot, és lépjenek be a magyar tőkepiacra.

Véleménye szerint a tőzsdével, és rajta keresztül a magyar piaccal való kapcsolódás elősegíti, hogy jobban ki tudják domborítani mindkét fél erősségeit, valamint javítsák a két ország közötti együttműködést különböző területeken, beleértve a technológiát és az innovációt is. A tőzsde székházában megtartott aláírási ceremónián a bank nyolc fős delegációja, valamint a tőzsde vezetői voltak jelen.

A China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB), amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete, magyarországi működését 2022 júniusában kezdte meg, majd idén április 19-én fióktelepet nyitott Magyarországon.

Forrás: MTI