550 billió művelet másodpercenként – Íme a világ első, teljesen elektromos robotja!

A kínai robot bár önmagában is igen elképesztő képességekkel rendelkezik, de mégiscsak egy első lépés – Kína ugyanis már jövőre tömegesen gyártana robotokat, 2027-ben pedig már gondolkodásra és akár “alkotásra” is képes humanoid gépek is futószalagra kerülnének.

A Tiangong humanoid robotot a pekingi Humanoid Robot Innovation Center Company fejlesztette ki, és a Pekingi Gazdasági-Technológiai Fejlesztési Körzetben 2024. május 4-én, a 2024-es Zhongguancun mutatták be. A teljesen elektromos robot fejlett szenzoros és mozgásvezérlési technológiákat kombinál.

A robot nem túl méretes – mindössze 1,63 méter magas és 43 kilogrammot nyom, viszont 6 kilométeres óránkénti sebességgel képes haladni. A gép számos érzékelővel van felszerelve a vizuális érzékelés és a 3D látás érdekében, valamint helyet kapott benne egy nagy pontosságú hattengelyes erőérzékelő is a pontos erővisszajelzés érdekében. A Tiangong esetében talán a feldolgozási kapacitás a leginkább figyelemre méltó, ez ugyanis tehát eléri a 550 billió műveletet is másodpercenként.

A Tiangong humanoid robotot úgy tervezték, hogy mozgékony és alkalmazkodó legyen – amire az elektromos aktuátorai segítségével képes. Ez utóbbiaknak köszönhetően ugyanis a robot feje, karjai és lábai több irányba is mozoghatnak.

A robot mozgástanulása egy úgynevezett “State Memory-based Predictive Reinforcement Imitation Learning” elnevezésű technológia segítségével valósul meg. Ez a módszer a megerősítéses tanuláson alapul – vagyis a robot a próbálkozások és hibák során tanulja meg, hogyan mozogjon természetesen és hatékonyan. A fenti szóáradatból a “State Memory” (állapotmemória) rész azt jelenti, hogy a robot képes emlékezni és elemezni a korábbi mozgásait, így előrejelzéseket tud tenni a következő lépéseire vonatkozóan.

Ezen tanulási folyamat segítségével a robot képes természetes futómozgásokat végezni, valamint összetett terepeken, mint például lejtőkön és lépcsőkön navigiláni, akár még vizuális bemenet nélkül is! Tehát, a Tiangong képes arra, hogy előre lássa és megfelelően reagáljon a különböző fizikai akadályokra anélkül akár, hogy ténylegesen is látná ezeket.

Habár a Tiangong  önmagában is impozáns eszköz, egy igen döbbenetes stratégia egyik korai lépése csak – mivel a kínai kormány felismerte a humanoid robotokban rejlő lehetőségeket, ennek megfelelően a Tiangongot mint nyílt forráskódú platformot népszerűsíti. Ez az intézkedés pedig azon szélesebb körű stratégia része, amelynek célja, hogy Kínát a humanoid robotika területén vezetővé emelje.

A Kínai Ipari és Információs Technológiai Minisztérium jövőképe ugyanis tényleg a megvalósult sci-fi: 2025-re már tömegesen gyártanának humanoid robotokat, és 2027-re olyan robotokat fejlesztenének, amelyek képesek olyan bonyolult kognitív funkciókra, mint a gondolkodás, tanulás és alkotás. Ezt a víziót támogatja az a 110 robotikával kapcsolatos vállalkozás, amely a pekingi Gazdasági és Technológiai Fejlesztési Zónában koncentrálódik, és amelyek célja egy teljes ipari ökoszisztéma kifejlesztése, amely magában foglalja az alkalmazásokat, az alapvető összetevőket, és természetesen a teljes gépeket, tehát a robotokat is.

Forrás: Rakéta