4693 méter magasan van egy működő pénzautomata Pakisztán és Kína határán

A világ legmagasabban fekvő pénzautomatája a Kína és Pakisztán közötti Khunjerab-hágónál található, egészen pontosan Pakisztán északi Gilgit–Baltisztán régiójában, 4693 méter magasan. Az automata ugyanúgy működik, mint bármely más közönséges automata. Lehet belőle pénzt felvenni, utalni, de még számlákat is be lehet fizetni.

A cikk szerint az ATM igazi turistalátványosságnak számít, és sokan csak azért indulnak útnak a meredek hágón, hogy készíthessenek egy fotót a géppel. A turistáknak azonban felkészülten kell nekivágni a hegymenetnek, ugyanis olyan magasan kevesebb az oxigén, és még nyáron is -5 Celsius-fokig hűlhet a levegő.

A 2016-ban épített automata a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. A nap- és szélenergiával működő ATM-hez legközelebb eső bankfiók a 87 kilométerre fekvő Sostban van. A cikk szerint a sosti fiók vezetője, Zahid Hussain rendszeresen teszi meg a többórás utat oda-vissza, dacolva a szélsőséges időjárással, a veszélyes hegyi hágókkal és a gyakori földcsuszamlásokkal, hogy feltöltse az ATM-et.

forrás: telex.hu