20 éves a ChinaCham

Átadtuk az idei év ChinaCham Kiválósági Díját

2023 november 9-én ünnepelte meg a CECZ Experience Centerben a ChinaCham a 20 éves fennállását és egyben ezen az ünnepségen adtuk át a ChinaCham idei Kiválósági Díjat is.

Az ünnepségen részt vett Liu Bo miniszter-tanácsos a budapesti Kínai Nagykövetség Gazdasági és Kereskedelmi Osztályának vezetője, több alapító tag és együttműködő szervezeteink vezető képviselői, kiemelt intézményi tagjaink.

A vendégeket Pető Ernő, a Kamara elnöke köszöntötte és felolvasta dr. Mátrai Márta sz Országgyűlés háznagya, egyben az IPU Magyar-Kínai tagozata elnökének a Kamarát köszöntő üdvözlő levelét.

A rövid műsor utáni beszédében kiemelte, hogy a ChinaCham alapításkor meghatározott céljai és feladatai az elmúlt években nem változtak, felsorolta azokat az eredményeket, amelyket ezek megvalósítása során a ChinaCham elért.

A 2003-ben megalakult ChinaCham Magyar-Kínai Gazdasági Kamara legfontosabb célja a kis- és középvállalkozások részére olyan szolgáltatást biztosítani, amelyek segítségével hatékonyan képesek a Kína és Magyarország közötti üzleti lehetőségeiket feltérképezni, megtalálni, létrehozni és működtetni.

A Kamara rendszeres kapcsolatot tart magyar és kínai kormányzati szervekkel, a Kínai Népköztársaság budapesti Nagykövetségével, ugyanígy Magyarország pekingi Nagykövetségével és a Kínában működő három Főkonzulátussal.

A ChinaCham működése során számos magyarországi és kínai szakmai szervezettel létesített kapcsolatot és alakított ki együttműködést annak érdekében, hogy a két ország vállalkozásai minél szélesebb körben juthassanak a számukra fontos információkhoz, így többek között a VOSZ-szal, az MGYOSZ-al, több területi Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint számos, a kínai kereskedelem támogatásával foglalkozó kínai szervezetekkel, mint pl. a  Kínai Kereskedelmi Minisztérium tartományi Kereskedelemfejlesztési irodáival, a Kínai Nemzetközi Kereskedelmi Tanács (CCPIT)  tartományi szervezeteivel.

Liu Bo miniszter-tanácsos beszédében üdvözölte a vendégeket, külön kiemelve résztvevő alapító tagokat a kiemelte a Nagykövetség és a ChinaCham folyamatos és jó együttműködését, köszönetet mondott  a Kamara elnökségének és tagjainak a magyar- kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztése érdekében eddig végzett munkáért. Köszöntötte a ChinaCham kiválósági Díj ez évi díjazottját.

A ChinaCham Kiválósági Díjat a ChinaCham Magyar-Kínai Gazdasági Kamara Elnöksége 2018-ban hívta életre.

A díj az Elnökség által elfogadott Szabályzat szerint azoknak a természetes és jogi személyeknek adományozható, akik a magyar-kínai kapcsolatok terén, szakmai, közéleti és társadalmi területén kiemelkedő munkát végeztek, hosszú időn keresztül elismerésre méltó tevékenységet folytattak, példamutató módon járultak hozzá a magyar-kínai kapcsolatok javításához. 

A díj eddigi kitüntetettjei olyan személyek voltak, akiknek munkássága hosszú ideje összefonódott a magyar kínai gazdasági és kulturális kapcsolatokkal: Ipolyi Éva tolmács, Kína-szakértő, Mohr Richárd sinológus, a szegedi Konfucius Intézet akkori igazgatója, P. Szabó Sándor sinológus, az NKE Kína-tanulmányok Tanszékének vezetője, Vértes Klára, a Magyar-Kínai Baráti Társaság korábbi elnöke.

Az ünnepi tortát Liu Bo miniszter tanácsos, Pető Ernő a kamara elnöke, valamint három alapító tag, Tótfalusy Péterné, dr. Józsa István és Koncz György vágta fel.

A „ChinaCham Kiválósági Díj” 2023. évi kitüntetettje az Új Szemle (Xindaobao) szerkesztősége. A 2001-ben alapított és azóta folyamatosan megjelenő ingyenes újság, valamint annak internetes változatában a Kínával kapcsolatos magyarországi eseményekről történő tudósítások mellett magyar, európai és kínai hírek is helyet kapnak, emellett kulturális programokról tájékoztatnak.   

A díjat Liu Bo miniszter tanácsos, Pető Ernő a kamara elnöke, valamint Prof. dr. Borbély Attila, a Díjazó Bizottság elnöke adta át Geng Jie lapigazgató asszonynak az Új Szemle egyik alapítójának.

Az eseményről készült videó itt tekinthető meg:

További képek: