ChinaCham
Történetünk


2003-ban a magyar miniszterelnök 44 évi után tett hivatalos kínai látogatása után már látszott, hogy a magyar-kínai politikai kapcsolatok fejlődése viszonylag rövid időn belül ismét elindul és ezt a gazdasági kapcsolatok növekedése is követni fogja. Ezt a tendenciát tovább erősítette Hu Csin-tao kínai elnök 2004. évi magyarországi hivatalos utazása.

A két ország közötti óriás nagyságrendi különbség, a földrajzi távolság, a két üzleti kultúra közötti különbségek miatt a magyar vállalkozások támogatására nonprofit egyesületi formában 2003. november 5-én, a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 53. évfordulóját követő hónapban megalakult a ChinaCham Hungary Magyar-Kínai Gazdasági Kamara.

2010 után már nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar-kínai politikai kapcsolatok fejlődése viszonylag rövid időn belül új szintre lép. Ezt bizonyította Magyarország 2012-ben meghirdetett „Keleti nyitás” gazdaságpolitikája, valamint Hszi Csin-ping kínai elnök által 2013-ban bejelentett „egy övezet – egyút” gazdaságpolitika. Világos volt, hogy a politikai kapcsolatok javulását követően a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlődése is felgyorsul.

A ChinaCham legfontosabb célja a kis- és középvállalkozások részére olyan szolgáltatást biztosítani, amelyek segítségével hatékonyan képesek a Kína és Magyarország közötti üzleti lehetőségeiket feltérképezni, megtalálni, létrehozni és működtetni.

A Kamara rendszeres kapcsolatot tart a magyar kormányzati szervekkel, a Kínai Népköztársaság budapesti Nagykövetségével, ezen belül is elsősorban a Kereskedelmi Osztállyal, ugyanígy Magyarország pekingi Nagykövetségével és a Csungkingi, a Sanghaji, valamint a Guangzhou-i (Kantoni) Főkonzulátussal.

A ChinaCham működése során számos magyarországi és kínai szakmai szervezettel létesített kapcsolatot és alakított ki együttműködést annak érdekében, hogy a két ország vállalkozásai minél szélesebb körben juthassanak a számukra fontos információkhoz.

E cél megvalósítása érdekében rendszeresen szervezünk konferenciákat, üzletember-találkozókat, és a ”ChinaCham Üzleti Klub” havi rendszerességgel tartott rendezvényein gyakorlati tanácsokat kapnak a klub tagja és a résztvevők.

A ChinaCham vezető szerve az Elnökség, amelynek munkáját a Tagozatok segítik és a Felügyelő Bizottság ellenőrzi.


Charter