Washington bármerre néz, Pekinget látja

Az Egyesült Államok számos problémával szembesül a zöldátállás során. Az egyik fő gond, hogy sok tekintetben a vetélytársától, Kínától függ, és a jelenlegi folyamatok alapján mindez egyhamar nem változik. 

Az Egyesült Államok erősen Kína-függő a napelemellátás tekintetében, köszönhetően annak, hogy az iparág éllovasa Kína, és az általa gyártott napelemek olcsóbbak, valamint könnyebben elérhetők. Ez a függőség pedig egyértelmű hátrányt jelent, ha az ellátási lánc valahol megtörik. Ez utóbbit most ráadásul éppen Washington okozta.   

A világ tíz legnagyobb poliszilícium-gyártó vállalata közül a 2022-es termelés alapján 1023-ban hét kínai volt. Ezek közül pedig négy a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen működik. Elmondható, hogy az ázsiai ország és konkrétan ez a tartomány állítja elő a világ poliszilíciumának jelentős részét (Kína a globális termelés 79 százalékát adja). 

A világon használt poliszilícium 14 százaléka egyetlen kínai létesítményből származik, és ennek leállítása globális hatásokkal lehet a teljes szektorra. 

A Hszincsiangban gyártott poliszilícium rendkívül olcsó, mivel a felhasznált elektromos energiát elsődlegesen széntüzelésű erőművek adják.  

Az USA kormánya szigorításokat vezetett be az onnan importált termékekre az ujgur és muszlim kisebbségek feltételezett kényszerdolgoztatására, az említett környezetvédelmi aggályokra és az ezekből eredő morális problémákra hivatkozva. Mivel azonban a vállalatoknak kell igazolniuk, hogy nem alkalmaznak kényszermunkát, az ehhez szükséges dokumentációt pedig bonyolult megszerezni, a Kínából érkező napelemszállítmányok halasztásra vagy lefoglalásra kerülnek. Így tehát  

a napelemek vagy az azok gyártásához szükséges alkatrészek rengeteget késnek, vagy el sem jutnak az Egyesült Államokba.  

Vannak folyamatban lévő tárgyalások az amerikai napelemgyártás támogatása érdekében, hogy Washington felülemelkedhessen ezeken problémákon. A baj ezzel az, hogy  

az ország kereslete így is gyorsabban növekszik, mint a gyártási képességei,  

ami azt jelenti, hogy az importnak egyelőre folytatódnia kell.

Forrás: Makronom