Új mérföldkőhöz érkezett Kína a 6G fejlesztésében

Kínai mérnököknek sikerült először a valós idejű jelátvitel egy kísérleti 6G-hálózaton. Mindez nemcsak a hétköznapi használat, de az infrastruktúra kiszolgálása szempontjából is fontos eredmény.

A kínai állami tulajdonú vállalat, a China Aerospace Science and Industry Corporation Second Institute (CASIC) mérnökei áttörést értek el a 6G fejlesztésében – állítja a South China Morning Post. A lap szerint sikerült elvégezniük az első, valós idejű vezeték nélküli adatátvitelt.

A 6G a hatodik generációs mobilhálózat rövidítése, ami a jelenlegi legjobb technológiánál, az 5G-nél is gyorsabb és megbízhatóbb kommunikációt ígér. A jel késleltetése jóval rövidebb lesz, így a technológiát – elméletileg – az önvezető autókban is jól lehetne használni.

A kínai kutatók a nemrég elvégzett tesztek során egy speciális antennával négy különböző jelmintát hoztak létre 110 GHz-es frekvencián. Ez lehetővé tette számukra, hogy másodpercenként 100 gigabites sebességgel továbbítsanak adatot 10 GHz-es sávszélességen, ami jelentős előrelépés a jelenlegi megoldáshoz képest.

A most letesztelt technológia lényege röviden annyi, hogy több információ egyidejű továbbítása is lehetségessé vált. Mivel több jelet továbbítottak ugyanazon a frekvencián, annak kihasználása az eddigiekhez képest jóval hatékonyabbá vált.

A szakemberek szerint a technológia alkalmazására még néhány évig várni kell, ugyanakkor a háttérben működő infrastruktúrát is segítheti majd a megoldás. Mivel a mobilhálózathoz kapcsolódó tornyok száma növekedni fog, több optikai kábelre lesz majd szükség. A technológia azonban kiválthatja ezek egy részét, így spórolva jelentős pénzt a szolgáltatóknak.

forrás: hvg.hu