Sárkánytánc a nyúl évében – így ünnepli a holdújévet a Kőbánya szívében rejlő Chinatown

A holdújévről vagy kínai újévről a legtöbbeknek maximum a horoszkóp jut eszébe, azonban a valóságban ez sokkal több annál: az egyik legfontosabb kelet-ázsiai ünnep, aminek jelentősége az európai karácsonnyal vagy húsvéttal vetekszik.

A Jegyenyefa utcában járva az embert mindig furcsa érzés keríti a hatalmába: mintha egy kicsit turista lenne a saját országában. A kínai feliratok, éttermek és szupermarketek mind különleges hangulatot árasztanak, mindez Kőbánya szíveben, néhány villamosmegállóra a Blaha Lujza tértől. A Jegenyefa környéke Budapest saját kis Chinatownja, ahol virágzik az üzleti és kulturális élet.

Új év kezdődik

Hétfőn azt vesszük észre, hogy az utcát piros-arany lámpások díszítik és ez nem is véletlen: a budapesti kínai negyed közössége gőzerővel készülődik a hétvégén tartandó Holdújévi ünnepségre. Bár maga az ünnep egy héttel előbb volt, az eseményt későbbre időzítették: így a családoknak is jut ideje az ünneplésre és a közösségi esemény sem marad el.

„A kínai emberek nagyon sokat dolgoznak és nehezen szánják rá magukat arra, hogy félretegyék a munkát az ünnepekkor” – meséli nevetve Ann, az ünnepséget szervező Monori Center munkatársa, miközben bevezet minket a negyed legnagyobb áruházába, a Dunapanda diszkontba.

Kiínai holdújév - felkészülés

Fotó: Neményi Márton

Az üzlet neve találó, a kínálat a magyar és az ázsiai kultúra tökéletes egyvelege. A polcokon rendezetten sorakoznak egymás mellet az általunk megszokott és a legegzotikusabb termékek. A dekorációk felé vesszük az irányt – Ann pedig mesélni kezd a Holdújévről.

„A Holdújév a kínaiak legfontosabb ünnepe, olyan, mint a magyaroknak a karácsony” – magyarázza. „Ilyenkor a családok összegyűlnek és nagy közös étkezéseket tartanak. Az újévi vacsorát nagytakarítás és közös főzés előzi meg, az emberek feldíszítik az utcát és a lakásaikat is.”

Az üzlet polcain valóban nincs hiány dekorációból: rengeteg piros-arany színben pompázó lámpás és dísz van, még úgy is, hogy ez az eredeti készlet töredéke, hiszen a legtöbbet már az ünnep előtt felvásárolták. A díszek egyik központi eleme a 福 (fú) karakter, ami a szerencsét jelképezi. Fontos kitétel, hogy a lámpásokból minden esetben páros számút kell kirakni, különben nem hozzák meg a kívánt hatást. Nagy dobozokban égőhöz hasonló elektromos berendezések vannak: ezek lényegében elektromos petárdák, amik pukkanó hangot adnak ki, de nem robbannak – meséli Ann.

Forrás: nlc