Pályára állította Kína a különös műholdat, amelynek mesterséges intelligencia az agya, és már az űrben elintéz mindent

A Föld megfigyelésére fogja használni Kína azt a műholdat, amit augusztus 11-én indított útnak Belső-Mongóliából, és azóta már pályára is állt.

Egy magáncég által gyártott rakéta, a Ceres-1 Y7 segítségével indította útnak Kína az újabb műholdjait, köztük egy olyat, amit teljes egészében a mesterséges intelligencia vezérel. Az egység különlegessége, hogy nem a földre küldi a begyűjtött információt, hanem már fedélzetén feldolgozza az adatokat.

A WJ-1A jelű szatellitet augusztus 11-én indították útnak a belső-mongóliai Csiucsüan-állomásról. A hordozórakéta rakterében helyett kapott még a Hszikuang-1 01 nevű műhold is, amely a Földet figyeli majd, a kínai közlése szerint természeti erőforrások, a mezőgazdaság, az intelligens városok, valamint a katasztrófavédelem szolgálatában.

Emellett útnak indult még a Starpool I-1B is, amit műhold-műhold kommunikációra terveztek.

A WJ-1A Kína első olyan műholdja, amelynek fedélzetén mesterséges intelligencia dolgozik. A szerkezet elsődleges feladata a rendszer tesztelése és a különböző intelligens alkalmazások validálása lesz. Ezek között találni például azt, hogy az intelligens autókhoz és drónokhoz kapcsolódjon, de az erdőtüzek és a talajnedvesség vizsgálata is a feladatai között van.

Az eszközt nagyfelbontású, valamint infravörös kamerákkal látták el, ezekkel is figyeli a Földet.

A tervek szerint további 19 hasonlót bocsát majd fel Kína 2024 végéig.

forrás: hvg.hu