Nagy erőkkel mentené a kínai vezetés a jüant, de ez is kevés lehet

Bár a kínai jegybank intenzíven támogatja a nyomás alá került jüant, de a kínai deviza így is 16 éves mélyponton tanyázik – írja a Bloomberg.
A kínai jegybank (PBOC) csütörtökön az 54. egymást követő napon határozott meg a vártnál erősebb napi középárfolyamot, ami a leghosszabb sorozat a Bloomberg 2018-as felmérésének kezdete óta. A jegybank egy sajátos, előre bejelentett ütem nélküli csúszó leértékelést alkalmaz, és ez az ütem rendre elmarad a piaci várakozásoktól.A deviza eladása a héten veszélyesen közel hozta a dollárral szembeni 2%-os toleranciasáv tetejéhez a jüant.

Kína egyre borúsabb gazdasági kilátásai és az Egyesült Államokkal szembeni politikai nézeteltérések miatt a jüan a 2007-ben látott szintek környékére zuhant, még akkor is, amikor a hatóságok fokozzák a devizát támogató intézkedéseket.

Továbbra is jelentős a szkepticizmus azzal kapcsolatban, hogy az olyan eszközök, mint ez a rögzítés vagy az állami bankok dolláreladásra való felkérése meg tudják-e menteni a gyengüléstől a jüant, ha a Federal Reserve nem lesz kevésbé szigorú, vagy ha a világ második legnagyobb gazdasága nem élénkül.

És még mindig nem született válasz arra a kérdésre, hogy Kína hol határozza meg a jüannak azt az értékét, ahol a gazdaság számára potenciális előnyeit felülmúlja egy destabilizáló kiáramlási spirál kockázata.

A túl nagy jüan-gyengülés felpörgeti a tőkekiáramlást, és eközben csak csekély előnyökkel jár az exportszektor számára mondta Wei Liang Chang, a DBS Bank makro-stratégája. “Úgy gondoljuk, hogy Kína továbbra is a jüan leértékelődése ellen fog dolgozni, ugyanakkor némi kiigazítást engedélyez, ha a dollár meredeken erősödne – tette hozzá”

A dollár erősödése közepette a jüan közel 6%-ot esett idén, bár más főbb valutákkal szemben jobban teljesített. A kínai deviza az ország kereskedelmi partnereinek fizetőeszközét tartalmazó devizakosárral szemben körülbelül 2%-ot esett. A szárazföldi jüan csütörtökön gyengült, és a 7,32 dolláros szint körül mozgott.

Egyes stratégák szerint Kína valószínűleg nem fog túl drasztikus lépéseket tenni a jüan gyengülésének megfordítása érdekében, inkább csak fékezésről van szó. 

Brad Bechtel, a Jefferies szakértője úgy látja, hogy “a PBOC minden bizonnyal megpróbálja elkerülni, hogy valamilyen nagy leértékelési esemény történjen, mivel ez rombolja a jüan stabilitását, és azokat az elképzeléseket, amely szerint a jüan kulcsvalutává, potenciális tartalékvalutává válik.”

Forrás: Portfolio