Már megint mit csinál Kína? Most éppen megmenti a földet új vadregényes dzsungelvárosával

Kínában olyan várost építettek, ami minden képzeletet felülmúl.

hirdetés

Kínában épült a világ első erdő városa a Liuzhou Forest City, ahol az irodákat, házakat, szállodákat, kórházakat és iskolákat szinte teljes egészében különféle méretű növények és fák borítanak, melynek láttán leesik az ember álla. A Liujiang-folyó mentén mintegy 175 hektáros területet lefedő Liuzhou önkormányzati Urban Planning megbízásából készült. A mintegy 30 000 lakos befogadása mellett az új, dzsungel élményt kínáló város kényelmes és biológiailag megfelelő életkörülményeket biztosít az épületeken elhelyezett növények, és fák számára.

A Liuzhou Forest City összességében mintegy 40 000 fának és 1 millió növénynek ad otthont, amelyek több, mint 100 különböző fajhoz tartoznak, melyek együtt csaknem 10 000 tonna szén-dioxidot és 57 tonna szennyezőanyagot nyelnek el, és évente körülbelül 900 tonna oxigént termelnek. Ennek eredményeként a Forest City hozzájárul a levegőminőség javításához, a városi hősziget átlaghőmérsékletének csökkentéséhez. A zajvédő fal létrehozása és az élő fajok biodiverzitásának növelése, gazdag életterek ökoszisztémáját hozza létre a Liuzhou városában. Ez megfelelő környezet leheta már ott élő madarak, rovarok és kisállatok számára.

Elvarázsolt kinézetét annak is köszönheti, hogy a növények nemcsak a sugárutak mentén, parkokban és kertekben fellehetőek, hanem az épületek homlokzatáról is szerte szét burjáznak, mely hihetetlenül vadregényes hatást kelt az azt szemlélőnek. Települési szinten is az új Liuzhou Forest City egy igazi „porózus modell”-ként funkcionál: egy városi organizmus, amely érzékeny a környezet sajátos tulajdonságaira és értékeire. A planimetrikus fejlesztésből kiindulva természetesen kialakuló tervezési megközelítés, amely harmonikusan illeszkedik a környező hegyek körvonalaihoz, követi azok morfológiáját és beépíti a helyi táj sajátos tulajdonságait.

Forrás: Promotions