Már Kína dominálja a legnagyobb globális bankok rangsorát

Elmúltak azok az idők, amikor a világ legnagyobb bankjai európaiak voltak. Ma már a tíz legnagyobb bank fele kínai, és az előretörésnek csak az egyik oka a hatalmas belső piac.

Miközben érkeznek az amerikai nagybankok gyorsjelentései, kevesebb figyelem irányul arra, hogy az angolszász országok és Európa folyamatosan egyre kisebb súllyal bír a globális gazdaságon belül, a Távol-Kelet jelentősége évről-évre növekszik. Utóbbin belül különösen Kína előretörése hangsúlyos.

A teljes globális GDP-hez való hozzájárulása alapján Kína jelenleg a világ második legnagyobb gazdasága, a világ legnagyobb vállalatainak sorában pedig egyre több kínai céggel találkozhatunk.

Az elmúlt 10-13 évben Kína szerepe a pénzügyi szektorban is felértékelődött. Ezt jól mutatja, hogy a világ legnagyobb bankja között egyre több kínai pénzintézetet találhatunk.

Mérlegfőösszeg alapján számítva a világ 10 legnagyobb bankja közül 2023-ban 5 kínai volt, 2 amerikai, 2 francia és 1 japán. Brit intézet a top 10 bank között nem szerepelt.

A világ 10 legnagyobb bankja mérlegfőösszeg szerint 2023-ban
Bank neve és székhely szerinti származási országaMérlegfőösszeg
1.  Industrial and Commercial Bank of China Limited (Kína)5,5 ezer milliárd USD
2.  China Construction Bank (Kína)4,7 ezer milliárd USD
3.  Agricultural Bank of China (Kína)4,5 ezer milliárd USD
4.  Bank of China (Kína)4,2 ezer milliárd USD
5.  JPMorgan Chase (USA)3,3 ezer milliárd USD
6.  BNP Paribas (Franciaország)2,9 ezer milliárd USD
7.  China Development Bank (Kína)2,69 ezer milliárd USD
8.  Bank of America (USA)2,5 ezer milliárd USD
9.  Mitsubishi UFJ Financial Group (Japán)2,35 ezer milliárd USD
10.  Crédit Agricole (Franciaország)2,34 ezer milliárd USD
Adatok forrása: Ceoworld Magazine 

Nagy-Britanniai székehellyel rendelkező bank a világ 20 legnagyobb mérlegfőösszeggel rendelkező bankja közt sem található. Mérlegfőösszege alapján a legnagyobb brit bank a Barclays, globálisan nézve csak a 24. legnagyobb pénzintézetnek számít.

A világ 24. legnagyobb bankja pozíciót akár jónak is tekinthetnénk, korábban azonban sokkal nagyobb volt a brit bankok globális jelentősége. Tizenhárom évvel ezelőtt, 2010-ben, a nagy pénzügyi válságból való kilábalás időszakábana Barclays még a világ 5. legnagyobb bankja volt, míg a szintén brit HSBC Holdings a harmadik, a Royal Bank of Scotland pedig a második legnagyobb bank volt globális összehasonlításban.A 10 legnagyobb mérlegfőösszegű bank között még nem szerepelt kínai intézet (a 11. helyre fért fel akkor a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank). A világ legnagyobb bankja a francia BNP volt, a top 10 bank közül 6 európai 3 amerikai és 1 japán volt.

A világ 10 legnagyobb bankja mérlegfőösszeg szerint 2010-ben
Bank neve (és székhelye szerinti származási országa)Mérlegfőöszeg 2010 és 201102
1.  BNP Paribas (Franciaország)2,9 ezer milliárd USD
2.  Royal Bank of Scotland Group (Egyesült Királyság)2,7 ezer milliárd USD
3.  HSBC Holdings (Egyesült Királyság)2,3 ezer milliárd USD
4.  Crédit Agricole (Franciaország)2,24 ezer milliárd USD
5.  Barclays (Egyesült Királyság)2,23 ezer milliárd USD
6.  Bank of America (USA)2,22 ezer milliárd USD
7.  Mitsubishi UFJ Financial Group (Japán)2,19 ezer milliárd USD
8.  Deutsche Bank (Németország)2,16 ezer milliárd USD
9.  JPMorgan Chase (USA)2,03 ezer milliárd USD
10.  Citigroup (USA)1,8 ezer milliárd USD
Adatok forrása: Global Finance

Mindez azt jelenti, hogy miközben Kína szerepe a pénzügyi szektorban hatalmasat nőtt, addig Japán megtartotta a pozícióját, az Egyesült Államok jelentősége kissé mérséklődött. A legnagyobb vesztese az utóbbi időszaknak az európai bankszektor, hiszen Európa jelentősége kétségtelenül mérséklődött.

Ennek oka több tényezőre vezethető vissza. A mostanra egyre élesebben megmutatkozó folyamatok valójában a 2008-as pénzügyi válság idején gyökereznek.

Kína gazdasági növekedése már a 2000-es években lendületet vett, ezzel párhuzamosan a kínai pénzügyi szektor is folyamatosan erősödött.Miközben Kína csillaga felívelőben volt, a nyugati világot alapjaiban rengette meg a pénzügyi válság.

Bár a globális kereslet mérséklődése a kínai gazdasági növekedésre is negatív hatással volt, valójában Kínát akkor még nem ütötte meg élesen a globális válság, sőt, még új lendületet is adott Kína gazdasági expanziójának, mivel a válság hatására tisztult a piac nyugaton, ahová így könnyebben be tudtak törni a kínai cégek.

Eközben az európai és amerikai gazdaság komoly nehézségekkel küzdött: a bankszektor is a 2008-ban kipattant bankpiaci fertőzés hatásait nyögte, ami megkönnytítette a kínai bankok előzését.

Habár az egész válság az Egyesült Államokból indult, végül már középtávon is Európa járt a legrosszabbul a krízissel. Ennek oka, hogy az amerikai válságkezelés sokkal sikeresebbnek bizonyult, mint a megszorításokra épülő európai.

Így míg Európában sokáig elhúzódott a válságból való kilábalás, addig az Egyesült Államok viszonylag hamar továbblépett a krízis okozta problémákon, a Kínai gazdaság pedig ugrásszerűen növekedett.

Nagy-Britannia helyzete Európán belül is speciális, mivel esetükben a Brexit is rombolta a gazdaságot és rontotta a brit bankok pozícióit.

Összességében tehát Európa, különösen Nagy-Britannia súlyának mérséklődése, és Kína felértékelődése a globális pénzügyi szektorban egy összetett folyamat eredménye.

H a mérlegfőösszeg mellett más pénzügyi mutatók alapján állítunk fel globális toplistát, Kína szerepe akkor is megkérdőjelezhetetlen.

Az éves bruttó árbevétel alapján a világ két legnagyobb bankja kínai, a top 10-ben pedig összesen 3 kínai bank szerepel. 

Az árbevétel alapján a brit HSBC is szerepel a 10 legnagyobb bank között.

A 10 legnagyobb bank a világon éves bruttó árbevétel alapján 2023-ban
Bank neve és székhely szerinti származási országaÉves bruttó árbevétel
1.  Industrial and Commercial Bank of China (Kína)143,32 milliárd USD
2.  China Construction Bank (Kína)126,79 milliárd USD
3.  JPMorgan Chase (USA)123,42 milliárd USD
4.  Bank of America (USA)92,48 milliárd USD
5.  Wells Fargo (USA)74,98 milliárd USD
6.  Citigroup (USA)74,31 milliárd USD
7.  BNP Paribas (Franciaország)70,33 milliárd USD
8.  HSBC Holdings (Egyesült Királyság)56,28 milliárd USD
9.  Banco Santander (Spanyolország)54,64 milliárd USD
10.  China Merchants Bank (Kína)51,79 milliárd USD
Adatok forrása: Investopedia

Ha a bankok piaci kapitalizációját nézzük, a legnagyobb bank 2023-ban amerikai volt, de a világ 10 legértékesebb bankja közül 4 már kínai.

A világ 10 legnagyobb bankja piaci kapitalizáció alapján 2023-ban
Bank neve és székhely szerinti származási országaPiaci kapitalizáció
1.  JPMorgan Chase (USA)376 milliárd USD
2.  Bank of America (USA)225 milliárd USD
3.  Industrial and Commercial Bank if China (Kína)224 milliárd USD
4.  China Construction Bank (Kína)163 milliárd USD
5.  Bank of China158 milliárd USD
6.  Agricultural Bank of China154 milliárd USD
7.  Morgan Stanley (USA)145 milliárd USD
8.  Wells Fargo (USA)144 milliárd USD
9.  HSBC (Egyesült Királyság)133 milliárd USD
10.  Royal Bank of Canada130 milliárd USD
Adatok forrása: Investopedia

Összességében Kína térnyerése annak ellenére is látványos, hogy az elmúlt 3 év gazdasági nehézségei természetesen a távol keleti-országra is negatív hatással voltak.

Azonban fontos figyelembe venni, hogy míg Kína esetében a gazdaság lassulása évi 4-5 százalékos GDP növekedést jelent, addig Európa 1-1,5 százalékos növekedéssel, és a megszokottól még mindig sokkal magasabb inflációval küzd.

Ezt nyilvánvalóan a pénzügyi szektor is megérzi, hiszen a rossz gazdasági teljesítmény többek közt visszaveti a hitelezést, miközben nőhet a nem teljesítő hitelek aránya (utóbbi eddig nem következett be) és még sorolhatnánk.

Az európai és az amerikai bankok helyzetét a jegybankok szigorú monetáris politikája miatt historikus távlatokban is rendkívül magasnak tekinthető kamatkörnyezet is rontja.

Így összességében a kínai pénzintézetek a jövőben akár még nagyobb globális jelentőségre is szert tehetnek. Ugyanakkor Kínában is vannak kockázatok a bankszektorban, melyek főleg a kínai ingatlanpiachoz kötődnek: egy kínai ingatlanpiaci krízis akár teljesen felül is írhatja a kiaalkult rangsort.

Ettől függetlenül, már eleve a hatalmas belső piac miatt a kínai bankok jelentősége még egy építőipari krízis esetén is megkérdőjelezhetetlen maradna.

Forrás: Növekedés