Különleges és kissé bizarr látványt nyújt a Buddha keze citrom

Kínában a hosszú élet és a boldogság egyik szimbóluma.

Ennek a különleges citromnak a termése egy kéz ujjaira emlékeztet, innen ered a növény neve. A sokujjú kézhez hasonló termés látványa sokak szerint egyszerre lenyűgöző és hátborzongató. Kandírozott formában Ázsia-szerte népszerű csemege, nálunk azonban csak ritkán lehet találkozni vele. Pedig érdemes megismerni ezt a különleges növényt. Mit kell tudni róla?

Jellemzői

A kis fán termő citrom növekedése során kezdetben lila (akárcsak a fiatal levelek), utána zöld, végül élénksárga színű. A termések akár 15-30 cm-es hosszúságúra is megnőhetnek. Belsejük nem olyan, mint az általunk ismert citromé, hanem egységesen fehér, nincsenek magjai, sem leve. A Buddha keze egyesek szerint intenzív citrusillatú, mások szerint azonban az ibolyáéra hasonlít az illata.

A melegebb éghajlatú országokban ezek a fák folyamatosan hozzák rózsaszínű vagy fehér virágaikat – melyek kétszer akkorák, mint más citrusfélék virágai –, illetve érlelnek termést. A mi éghajlatunkon a dézsás megoldás jöhet szóba.

Buddha keze citrom

A termés külseje egy kéz ujjaira emlékeztet – fotó: Pixabay

Igényei

Ha mi is megpróbálkoznánk a tartásával, jó, ha tudjuk, hogy a Buddha keze citromfa a jó vízelvezetésű talajt kedveli, és még a nagyon forró napokon is elég hetente egyszer öntözni. Fényigényes, de a félárnyékot is jól tűri. A meleget kimondottan kedveli, és rendkívül fagyérzékeny, de az extrém hőséget nem szereti. Legjelentősebb kártevője a citrusaknázómoly, de a levéltetvek is gyakran megtámadják. Metszést nem igényel, rendszeres tápoldatozást azonban igen.

Télen egy télikertben vagy egy fűtetlen helyiségben kell elhelyezni a növényt, világos és szellős helyen, kb. 10-15 °C-on. Vigyázzunk, hogy ekkor se öntözzük túl.

Forrás: Agroinform