Kínaiak csaphatnak le az Electrolux bezárt magyar gyárára

Úgy tűnik, kínaiak tehetik rá a kezüket a hazánkban az egyik üzemét bezáró, svéd hátterű Electrolux háztartásigép-gyártóra. Igaz, más cégek is – például a dél-koreai Samsung – érdeklődnek a vállalat iránt.

Kínaiaké lehet az Electrolux

A kínai Midea Group tehetett ajánlatot a nagyjából 4 milliárd dollár értékű svéd Electrolux háztartásigép-gyártóért, de az európaiak még nem bólintottak rá az üzletre. Partneri kapcsolat már van a két cég között, hiszen 2018-ban közösen vezették be az AEG márkát a kínai piacra. Azonban a Bloomberg az ügyben járatos forrásokra hivatkozva  arról ír, így is problémás lehet az akvizíció, hiszen politikai feszültség alakulhat ki miatta.

A vállalat iránt más cégek – például a dél-koreai Samsung – is érdeklődnek, de a szakértők szerint az erősödő protekcionista intézkedések miatt bizonytalan, hogyan reagálnak a svédek a külföldi felvásárlási szándékokra. Igaz, az Electrolux tradicionális vállalat, de a hűtőgépek, a mosogatók és az egyéb háztartási berendezések gyártása nem stratégiai jelentőségű, így kérdéses, mekkora nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha idegen tulajdonba kerül a vállalat.

Egyébként nem az Electrolux lenne a kínaiak első, hasonló akvizíciója. A Midea 2016-ban megvásárolta a Toshiba háztartási gépek részlegének többségét is, valamint egy évvel később a németországi robotgyártó Kuka AG-t, aminek nem örült a német kormány.

A VG megjegyzi, az Electrolux jelenleg mintegy 3800 dolgozó elbocsátását tervezi azért, hogy csökkentse a működési költségeit. Igaz, az előző negyedévi eredménye jobb volt a vártnál, de így is nettó veszteséget mutatott a cég.

Első körben 650 embert küldtek el

Az Electrolux február legelején közölte,  a megváltozott üzleti környezetre és az alacsony keresletre hivatkozva 2024. januártól nem folytatja a szabadonálló hűtőszekrények gyártását a 650 dolgozót foglalkoztató nyíregyházi gyárában.

A döntést megelőzően az óriásvállalat 2022 utolsó negyedévében hatástanulmányban vizsgálta a nyíregyházi telephely versenyképességét, amelynek legfontosabb szempontjai a kapacitás kihasználtsága, valamint a hűtőszekrény termékkategóriákban készített jövőbeli mennyiségi előrejelzések voltak.

A hatástanulmány eredménye, valamint a jelenlegi üzleti környezet megkövetelte, hogy cselekedjünk. Célunk továbbra is, hogy biztosítsuk az Electrolux hosszútávú gazdasági növekedését, növeljük a versenyképességet a hűtőszekrény termékkategóriában

– idézte a cég közleménye Gönczy Sándort, az Electrolux Magyarország ügyvezető igazgatóját, az Electrolux Csoport szenior alelnökét.

Az igazgató úgy fogalmazott, az Electrolux elkötelezett amellett, hogy a kollektív szerződésben garantált jogokon felül olyan támogató programot dolgozzon ki az érdekképviseletekkel, ami méltányos, és segíti a munkatársak jövőbeni elhelyezkedését. Kitértek arra is, hogy a cég az illetékes minisztériummal és az önkormányzattal vizsgálja a telephely további hasznosításának lehetőségeit.

A döntés nem érinti a vállalat tevékenységét Jászberényben. A nyíregyházi gyár termelésének leállása nem lesz hatással a termékek kiszállítására, az Electrolux vásárlóira és ügyfeleire.

Forrás: Haszon