Kínai, állami hátterű konkurenciát kaphat a Starlink, az egész világon szolgáltatnának

Globális babérokra törhet a kínai műholdas internet projekt, ugyanakkor szakértők szerint az is biztos, hogy minden esetben ott lesz mögötte a kínai állam.

Az Elon Musk-féle Starlink műholdas internetszolgáltatás jelenleg igencsak népszerű, a kapacitás növelése érdekében az elmúlt időszakban 7500 új műhold fellövésére is engedélyt kaptak.

Ugyanakkor lehetséges, hogy a jövőben egy komoly konkurenciát kap a szolgáltatás, ugyanis a jelek szerint egy kínai kormányzati hátterű versenytárs kezd felbukkanni, és az ambícióik nem pusztán a belső piacra korlátozódnak – globális szereplőkké válnának.

A kínai, műholdas internet víziója 2021-ben vált világossá, amikor Bao Weimin, a kínai űrtudományi és -technológiai vállalat (CASC) igazgatója megerősítette, hogy az ezzel kapcsolatos erőfeszítéseket centralizálták egy „Guo Wang”, avagy nemzeti hálózat nevű szervezet alá.

Noha korábban több magán és állami kínai vállalat javasolt a Starlinkhez hasonló műholdas internetszolgáltatást, a területen komolyabb előrelépés nem történt. Majd a Nemzetközi Távközlési Egyesület (International Telecommunication Union) kapott egy kérelmet 13 000 műhold jóváhagyására, egy GW nevű vállalat nevében. Ezzel már egyértelműbbé válhat, hogy Kína milyen víziókkal rendelkezik a műholdak által biztosított szélessávú internet kiépítése kapcsán.

Rest of World megszólított több iparági szakértőt is a témában, akik úgy vélik, a projektet a kínai állam fejleszti és üzemelteti majd. Egyikük szerint, noha Peking célja annak ösztönzése, hogy a technológiai innovációt és a gyártási kapacitásokat magán műholdas vállalatok intézzék, az teljességgel elképzelhetetlen, hogy az űrből működő bármilyen internetszolgáltatás magánkézben legyen. A technológiát fejlesztő vállalatok legfeljebb abban reménykedhetnek, hogy beszállítók lehetnek ebben.

És bár Kínában – a földi infrastruktúra fejlettsége miatt – nem lesz komolyabb szükség műholdas internetre, ez olyan helyeken jöhet jól, ahol nehéz hálózatot kiépíteni. Ilyen lehet Afrika, Latin-Amerika vagy Délkelet-Ázsia egyes részei.

Rest of World felidézte: miután a kínai kormány engedélyezte a magánbefektetéseket a szektorban 2014-ben, jelenleg közel kéttucat műholdas projekt működik a területen. Ezek közül több is futtat műholdas internet projektet – ugyanakkor szakértők szerint ezeket szinte lehetetlen elkülöníteni a kormánytól.

Kína továbbra is szigorúan ellenőrzi az internetet – kizárólag állami hátterű internetszolgáltatók kínálhatnak ilyen szolgáltatásokat is.

Forrás: hvg.hu