Kínából érkezhettek Amerika első lakói

Egyre több a bizonyíték arra, hogy az első amerikaiak nem mind szibériai eredetűek voltak

Egy új genetikai vizsgálat alapján Amerika első lakói közül többen a mai Kína területéről érkeztek – számol be a The Guardian cikke alapján a National Geographic. Az érintettek két hullámban, a legutóbbi jégkorszak alatt, illetve azt követően jutottak el a kontinensre.

Kínából érkezhettek Amerika első lakói

Képünk illusztráció

Li Jü-Csun, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa és a tanulmány  vezető szerzője szerint eredményeik azt mutatják, hogy az amerikai őslakosok korábban jelzett szibériai eredete mellett Kína északi partvidéke is hozzájárult a génállományhoz – írta meg a National Geographic. A szakértő hozzátette, ugyanaz a vonal egy második migrációs hullámban Japánt is elérte, ami megmagyarázhatja, hogy miért hasonlítanak egymásra az ősi kínai, japán és amerikai nyíl- és dárdahegyek.

Korábban a kutatók úgy vélték, hogy az amerikai őslakosok felmenői a mai Szibéria területéről jöttek, és az Oroszországot és Alaszkát egykor összekötő Bering-földhídon érték el az új földrészt. Az elmúlt bő egy évtizedben viszont egyre több a bizonyíték arra, hogy ennél vegyesebb származással bírtak Amerika első lakói.

Az új, D4h jelű vonalat a mitokondriális DNS révén mutatták ki, ez anyai ágon öröklődik. A szakértők tíz éven át folytattak vizsgálatot, mintegy 100 ezer mai és 15 ezer ősi eurázsiai genetikai mintát elemezve. Végül 216 modern és 39 ősi személynél mutatták ki a D4h-t, a mutációk, a minták földrajzi származása, valamint szénizotópos elemzés révén pedig rekonstruálni tudták a vonal eredetét.

Az eredmények alapján a D4h kivándorlása két szakaszban zajlott. Az első 19-26 ezer éve történt, amikor a földi jégtakaró kiterjedése a legnagyobb volt, Kína északi része pedig lakhatatlan lehetett. A következő hullám az olvadás periódusában, 19-12 ezer éve folyt, ekkor a növekvő népesség lehetett a migráció kiváltója – olvasható a portálon.

Forrás: Magyar Hírlap