Kína vezet az arcfelismerésben 

Kína az arcfelismerő technológiák, megoldások terén nem csak a legnagyobb felhasználó, hanem a legnagyobb exportőr is az egész világon. Talán az sem igazi meglepetés, hogy a második helyen az Amerikai Egyesült Államok áll.  

A Brookings intézet által publikált tanulmány  adatai szerint Kína bizonyult a gyakran mesterséges intelligenciával támogatott arcfelismerő technológia legnagyobb exportőrének 2008 és 2021 között. A Harvard és az MIT kutatói 201 ilyen szerződést találtak és azonosítottak a vizsgált időszakban. Ez nem meglepő, hiszen mint ahogyan a tanulmány is leszögezi, a kínai kormány régóta támogatja és aktívan alkalmazza is ezt a technológiát állampolgárai megfigyelésére. Az így “élesben tesztelt” megoldásokat pedig számos autokrácia, illetve gyenge lábakon álló demokratikus ország kormánya megvásárolta és használja. A Mennyei Birodalmat az Amerikai Egyesült Államok követi, 128 megrendeléssel. Szintén Kínáé az első hely a mesterséges intelligenciák külföldi értékesítésénél is: a fellelt, 136 országot érintő 1636 megrendelésnél 250 esetben volt kínai cég a szállító. A második hely az Amerikai Egyesült Államoké, 215 elnyert üzlettel.   

A kutatócsoport véleménye szerint az arcfelismerő rendszerek, illetve a mesterséges intelligenciára épülő megoldások segíthetik a kevésbé demokratikusnak bizonyuló országok kormányait abban, hogy még szorosabbá váljon az állampolgárok ellenőrzése – ez pedig ronthatja az adott ország lakóinak helyzetét, a nyugati értelemben vett demokratikus alapértékek meglétét. Bár maga az arcfelismerés számos területen kifejezetten segíti és egyszerűsíti a felhasználók életét (gondoljunk csak az okostelefonok feloldására pusztán a képernyőre nézve vagy egyes alkalmazásokban saját magunk gyors és biztonságos azonosítására), de mint oly sok fejlett technológiai megoldás, olyan célokra is alkalmazható, amely kifejezetten az állampolgárok ellen irányul. 

Forrás: itbusiness